Spring naar de content
bron: anp

Dommelstad ontwaakt

Wie denkend aan Eindhoven niets anders ziet dan onooglijke industrieterreinen omzoomd door grauwe flats, is hopeloos ouderwets. Portret van de slimste en creatiefste stad van Nederland. ‘We zullen de Amsterdammers eens laten zien aan wie ze schatplichtig zijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Hier kom je niet als inwoner, alleen als passant – een hotel is voor reizigers. Maar vandaag ben ik reiziger in eigen stad en sta ik negenhoog achter de glazen gevel van het ART Hotel te kijken naar een Eindhoven zoals ik het nog nooit heb gezien.

Ik ken alles wat ik waarneem, maar vanuit deze hoek en deze hoogte krijgt het een allure die me toch verrast. In de diepte voor me ligt het 18 Septemberplein met zijn sierlijke witte, deels glazen openingen naar een ondergrondse fietsenstalling. Links de karakteristieke groene gevel van de Bijenkorf en de hoge, roestige poten die de toegang vormen tot winkelgebied Piazza. Rechts de strakke witte vormen van de iconische Lichttoren. Daarnaast een 25 meter hoog glazen gebouw in de vorm van een enorme gestolde druppel, de Blob, die komend jaar gezelschap krijgt van een kleiner broertje aan de andere kant van het plein.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap