Spring naar de content
bron: anp

Slim blondje

In 2010 werd ze verkozen tot Europarlementariër van het jaar. En vorig jaar, na haar benoemig tot  minister van Defensie, riep de parlementaire pers haar uit tot politiek talent van het jaar. Hoe doet Jeanine Hennis-Plasschaert het toch? ‘Ze heeft gewoon starpower.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Stan de Jong

Vooroordelen. Haar hele leven loopt Jeanine Hennis er al tegenaan. Ten eerste omdat ze blond is, een haarkleur die bij sommigen de associatie van niet al te grote snuggerheid oproept. Ten tweede omdat ze vaak de jongste is. Niet iedereen heeft voor het veertigste levensjaar een ministerschap op het cv. Ten derde omdat ze vrouw is. Daar hoeven we niet eens over uit te weiden. En ten vierde – en dan wordt Hennis echt een beetje giftig – omdat ze ‘een jaartje Schoevers’ heeft gedaan. “Alsof ze daar alleen tikgeiten opleiden! Het valt me op dat vooral mannen daar lacherig over doen. Terwijl over een man die drie jaar havo heeft gedaan en zich heeft opwerkt tot minister of directievoorzitter juist bewonderend wordt gesproken.”

Jeanine Hennis-Plasschaert, die we om louter praktische redenen verder als Jeanine Hennis aanduiden, kan als laatste lachen. Op 5 november stond ze op het bordes naast premier Rutte en koningin Beatrix als de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Een mijlpaal die leek voorbestemd voor Neelie Kroes, haar vriendin en grote voorbeeld. In 1988 vond VVD-fractievoorzitter Joris Voorhoeve het een aardig idee als Nikkelen Neelie het ministerschap van Verkeer en Waterstaat zou verruilen voor Defensie. Voorhoeve zag de generaals al sidderen. Maar dat feest ging niet door.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap