Spring naar de content

De SGP moet vrouwen op de kieslijst toelaten. En nu?

De Staatkundig Gereformeerde Partij heeft aangekondigd ook de vrouwelijke leden passief kiesrecht te verlenen. Na een jarenlange juridische strijd tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf het partijbestuur zich maandag gewonnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Tegenpartij in het proces was het Clara Wichmannfonds. Dit fonds steunt en start (principiële) proefprocessen om de rechten van vrouwen te verbeteren. Het voelt dan ook “als een overwinning” dat de SGP nu de kieslijsten openstelt voor het andere geslacht, meldde voorzitter Anniek de Ruijter in Nieuwsuur.

Schijnrechtspraak
Maar verandert er nu werkelijk iets? De partij die geen vrouwen op de kieslijst wil, welke vrouw wil daar nu voor staan? Deze overwinning is dan ook een sterk staaltje schijnrechtspraak. In de praktijk zal er waarschijnlijk met dit partijbestuur, en met deze partijbeginselen nooit een vrouw gekozen worden. De financiële steun die politieke partijen vanuit de overheid krijgen wordt er wel veilig mee gesteld.

In strijd met de roeping der vrouw
Op de persconferentie kondigde de partij al aan het tiende artikel uit de beginselen ongewijzigd te laten. In dit artikel wordt gesteld dat “vrouwenkiesrecht strijdt met de roeping der vrouw.” Dit artikel is al sinds de oprichting van de SGP in 1918 in gebruik.

Bovendien: een kieslijst maken is een intern proces waarop geen onafhankelijk toezicht wordt gehouden. Het partijbestuur kan straks rustig dertig mannen presenteren en stellen dat dit de beste kandidaten waren. Dat is dan nog naar eigen eer, geweten en beginselen ook.

Overigens loopt de SGP slechts een kleine honderd jaar achter, wanneer er onverhoopt toch een vrouw de Kamer wordt ingestemd bij de volgende verkiezingen. In 1918 al was Suze Groeneweg namens de SDAP de eerste vrouw in de Tweede Kamer.