Spring naar de content

Lodewijk Asscher is een moedig man

Om een maatschappelijke discussie op gang te krijgen moet iemand ‘m beginnen. Dat is weinigen gegeven want je moet durven. In het begin zal je alleen staan met je standpunt. De mensen met het op dat moment politiek-correcte standpunt vallen over je heen, daar kun je op wachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Pas jaren later zal iemand zich afvragen waar het begon. Ik gun het Lodewijk Asscher dat we dan bij hem belanden. Recent liet hij in een interview de mogelijkheid van loonstijging open. Loonmatiging, daar zitten we officieel midden in nu de loonstijgingen de inflatie al niet meer bijhouden, is zeker op termijn niet de weg om uit een crisis te komen. Bij ons is het bovendien veel meer dan loonmatiging want om die te beoordelen leg je de Cao-lonen naast de inflatie. Je houdt geen rekening met al maar stijgende lasten die in de inflatieberekeningen vaak niet worden meegenomen. Ons koopkrachtverlies is veel groter dan de matiging doet vermoeden.

Dat heeft zijn uitwerking op ons vertrouwen in de economie en onze consumentenbestedingen. Beiden staan al langere tijd op een zeer laag niveau.

De Nederlands economie moet het hebben van de export en de binnenlandse bestedingen. Met onze export gaat het helemaal niet slecht en dat kan niet worden gezegd van de binnenlandse bestedingen. Zelfs als je je wilt houden aan de Brusselse richtlijn van een maximum tekort van 3 procent, zijn er andere manieren om dat te bereiken dan hersenloos doorgaan met bezuinigen. De economie krimpt er verder door – zo blijkt uit alle berekeningen van het CPB. Maar ook gewoon uit de praktijk. Zelfs een zelfde tekort in geld wordt dan een groter tekort als percentage. Het kan ook andersom. Eenzelfde tekort in geld kan als percentage afnemen als de economie groeit. Het is jammer dat kennelijk alleen de socialist Asscher dat begrijpt, die zich ook in Amsterdam ontpopte als een onconventioneel denker.

Denkt u nu niet dat ik een socialist ben omdat ik een fan van Asscher dreig te worden, ik ben helemaal niks. Een idee deugt of het deugt niet. Meer koopkracht – er zijn meer manieren om dat te bereiken – zal ons consumentenvertrouwen direct en snel doen toenemen. We gaan dat geld uitgeven en de machine komt op gang.

Gisteren moest Asscher in de Tweede Kamer door het stof. Maar het blijft gezegd. En ergens dit jaar zal het sentiment in zijn richting ombuigen. Als we over een half jaar nog geen enkele verbetering van de economie zien.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.