Spring naar de content

Huh? Grieken geven Duitsers cursus bezuinigen

De crisis is soms een verwarrend ding. Het Duitse intellectuelenmagazine Der Spiegel meldt dat 35 Berlijnse politici naar Griekenland afreizen om een cursus bezuinigen te volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Dat lijkt de omgekeerde wereld, alsof je woestijnbewoners vraagt om schaatsslijptechnieken of Erik Staal om beleggingstips. Was Duitsland immers niet de grote boeman die de Grieken dwong tot stevige bezuinigingen? Klopt. Maar wat Griekenland is voor Europa, dat is de deelstaat Berlijn voor de rest van Duitsland. Een kostenpost.

Solidariteit
In 2012 ontving Berlijn 3,3 miljard euro van het Länderfinanzausgleich, een systeem dat het geld tussen de verschillende deelstaten verdeelt. Het gaat hier overigens niet om een incident, al sinds 1995 onttrekt Berlijn jaarlijks minstens 2 miljard aan het systeem.  Nettobetalers als Beieren en Hessen leveren dan ook geregeld kritiek op het Länderfinanzausgleich. Solidariteit is immers leuk, zo lang het niet te veel kost.

Gelukkig komt er nu dus hulp uit de Griekse hoek. De Berlijnse politici hopen tijdens een vierdaagse trip naar Athene te leren hoe zij in hun budgetten kunnen snoeien en de deelstaatsschuld kunnen terugbrengen. De Grieken wisten hun begrotingstekort dit jaar immers ook terug te brengen van iets boven de 10 procent vorig jaar naar een schamele 8.2 procent nu.

Traagste project van Europa
Het is te hopen dat het een vruchtbaar tripje wordt, want de kosten van het educatieve reisje lopen in de tienduizenden euro’s. Daarom hebben de politici de Duitse ambassade in Griekenland verzocht een vol programma vast te stellen, om zo een maximaal rendement te bereiken. Klinkt als een strak plan. Mocht men het rendement van de trip helemaal willen maximaliseren kan men misschien een cursus ‘projectplanning’ toevoegen aan het program. Want het vliegveld Berlin Brandenburg Willy Brandt wedijvert inmiddels met de Noord-Zuidlijn, de Fyra en de Sagrada Familia om de titel ‘Traagste project van Europa’.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.