Spring naar de content

Bloedverwanten: Jules en Ari Deelder

Als het gesprek bijna is afgelopen, geeft filmmaakster Ari Deelder (27) een tip: “Ik zou gelijk in de eerste zin zeggen dat het geen lopend verhaal is.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Goed idee. Want wie aanschuift in het naar Ari vernoemde Rotterdamse café om met de oer-Rotterdamse dichter en jazzbezetene Jules Deelder (68) en zijn dochter te praten, komt terecht in een meanderend gesprek waarin de associatie regeert. Een gesprek als een stevige jamsessie. Iedere vraag kan een vertrekpunt zijn voor een reis langs de zin van het leven, de kunst en de liefde. Tussendoor wordt er gestopt bij UFO’s, het vertalen van 'krijg de achterwaartse touwcholera’ en drugs (Ari: “Omdat mijn ouders er relaxed over waren, heb ik er nooit het nut van ingezien. Ik ben er als kind ook niet mee geconfronteerd.” Jules: “Als mensen me ernaar vragen, zal ik niets ontkennen. Maar ik wil er niet op een wervende manier over praten”).

Ze zijn plagerig naar elkaar. Zeggen waar het op staat. En lachen. Jules wat nasaal binnensmonds terwijl zijn wenkbrauwen zich boven zijn vlinderbril met donkere glazen optrekken. Ari hard en vol overgave.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap