Spring naar de content

Koningin? Katja is Katja. Estelle is Estelle. Máxima is Máxima

Lodewijk Napoleon noemde zich ‘Konijn van Olland’, J.F. Kennedy noemde zichzelf een donut (ein Berliner) en Máxima zei woensdag op een congres over voedselproblemen dat ze het een enorme eer vindt haar schoonmoeder op te volgen. Een nieuwe klassieke blunder is gemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Maar het is dan ook ingewikkeld. De ene koningin is de andere niet. Tijdens dit hoofdstuk van de inburgeringcursus zat Máxima waarschijnlijk even naar buiten te kijken. Terwijl ze hoopte dat de regen plaatselijk was. Niet zij, maar haar echtgenoot Willem-Alexander zal de vorstin opvolgen. Het is haar allemaal verteld. Maar wie onthoudt alles dat tijdens colleges verteld wordt?

Titel
Máxima’s titel van koningin is leeg, en bovendien heeft Máxima genoeg karakter van zichzelf. Die heeft helemaal geen titel nodig. En die titel gaat ook niemand gebruiken. Katja Schuurman is Katja. Estelle Gullit is Estelle. Máxima is Máxima. Wie herinnert zich niet de foto’s van een jonge dansende Máxima in BH. Of in een kort wit jurkje op een Argentijns grasveld in gezelschap van een Argentijnse man, in de Argentijnse zon. Het blijft raadselachtig hoe ze dat allemaal heeft kunnen opgeven. Maar we zijn het niet vergeten. Zelf zegt Máxima nog steeds erg van dansen te houden. Ze doet het zo vaak mogelijk. Dat haar echtgenoot minder soepele heupen heeft vindt ze vast een beetje dom. Maar Willem-Alexander kan goed drinken. Dat is ook wat waard als je van een feestje houdt.

Britse toestanden
Toegegeven. Bij het Engelse koningshuis vallen we sinds Bernhard (ook hier: niet ‘Prins Bernhard, maar gewoon: ‘Bernhard’) dood is, in het niet. Zoveel menselijkheid heeft zelfs Máxima nog niet getoond. We zullen onze royals niet snel ontbloot in een hotelkamer met twintig playboybunny’s vastgelegd vinden. Of in SS-verkleedkleren. Bernhard deed in zijn tijd niet zo moeilijk over dat soort dingen. Maar toch. Met een beetje durf zal Máxima bewijzen dat ze die titel van koningin niet nodig heeft. En niet moet willen. We zullen haar Argentijnse heupen dankbaar zijn.

 

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Onderwerpen