Spring naar de content
bron: anp

Thierry Baudet: ‘Ik ben een intellectuele piraat’

Met zijn nationalistische betogen trekt hij volle zalen. Maar de jonge denker is toe aan een nieuwe uitdaging: onderzoek in Brazilië voor hoogleraar Paul Scheffer. Portret van een conservatief wonderkind. 'Al het mooie om ons heen ligt onder vuur.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Aaron van Wirdum

Geamuseerd ziet Thierry Baudet hoe de interviewer zijn opnameapparaat even ter hand neemt. “Ha,” zegt hij. “17 minuten, 34 seconden. De geïnterviewde heeft iets controversieels gezegd.” De handeling was slechts bedoeld om te controleren of het apparaat überhaupt functioneerde, maar controversieel is wel een woord dat Baudet aankleeft.

De jeune premier onder de conservatieve denkers is net dertig jaar oud en hij is al niet meer weg te denken uit het publieke debat. Zijn tot boek omgewerkte proefschrift De aanval op de natiestaat was een steen in de vijver. Zijn columns in NRC Handelsblad, waarmee hij onlangs is gestopt, riepen zowel bijval als afkeer op. En in 2012 verzorgde hij de H.J. Schoo-lezing (vernoemd naar wijlen Elsevier-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo) met de weinig aan de verbeelding overlatende titel Pro-Europa, dus tegen de EU.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap