Spring naar de content

Het paardenvlees-schandaal: misschien mis ik de logica?

Terwijl Wakker Dier zich de laatste weken fanatiek inzet tegen de plofkip, maken trouwe vleeseters zich zorgen om problemen die er echt toe doen. Producent Findus zou paardenvlees als rundvlees verkocht hebben. In Engeland en Frankrijk is het merk uit de schappen gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Burger King schijnt in dit schandaal ook niet vrijuit te gaan. Waar de fastfoodketen eerst nog stellig beweerde geen paarden verwerkt te hebben in hun whoppers en andere snacks, ging het later via een advertentie in kranten alsnog door het stof. Het edele dier was wel degelijk als hamburger aangeboden. Burger King, toch een keten met aanzien, zal flink zijn best moeten doen deze imagoschade te herstellen. Paardenvlees! Je moet er toch niet aan denken daar je tanden in te zetten.

Crimineel netwerk
Bij Engelse en Ierse ketens van Aldi en Lidl, waar het TL-interieur geen illusies wil wekken, waar niemand vermoedt dat de voedselindustrie over sprookjes gaat, blijken ook paarden tot hamburger te zijn gedraaid. De Ierse voedselautoriteit nam de zaak hoog op, want: ‘In Ierland is men niet gewend om paardenvlees te eten.’ Er schijnt een Nederlander betrokken te zijn in deze zaak, dus het is wachten tot ook hier de paniek toeslaat.

Hier zijn we ook niet gewend om paardenvlees te eten. Of misschien zijn we het wel gewend, we weten het alleen niet. Dankzij de Keuringsdienst van Waarde weten we inmiddels dat met veel kebab gesjoemeld wordt, dat een gewoon biefstuk als kogelbiefstuk verkocht wordt, dat in Filet Americain vooral saus zit, ga zo maar door. We zijn het allang gewend. We willen het alleen niet toegeven. We hangen de verbaasde, bedrogen consument uit, zoals iedereen van zijn stoel valt als blijkt dat matchfixing het voetbal beheerst en doping de wielerwereld.

Paardenvlees is taboe
Het taboe op paardenvlees is een vreemd taboe. De verschillende nieuwsberichten rondom dit ‘drama’ vermelden dat paardenvlees gewoon gegeten kan worden. Natuurlijk kan paardenvlees gewoon gegeten worden. Je kan je buurman koud maken. Dat vlees kan gewoon gegeten worden. Het is geen gevaar voor de volksgezondheid. Het is een gevaar voor het geweten.

Sentimenteel
Hetzelfde geweten dat geen moeite heeft met ander vlees. Waarom heb ik nooit begrepen. Misschien mis ik een talent voor logica. Of voor common sense. Noem me sentimenteel. Maar mijn geweten heeft moeite met ieder stuk vlees. Ik eet met even weinig liefde een paard als een koe. Of een hond. Of een varken. Een kip. Een kalkoen. Het lukt me niet een onderscheid te maken. Het paardenvleesschandaal, waar veel geld mee verdiend is, is opnieuw een exces van de bio-industrie. Het is een mooie aanleiding deze industrie nog eens aan het geweten te toetsen.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/De Tijd op Twitter

Volg HP/De Tijd op Facebook