Spring naar de content

CBS: economie krimpt in 2012 0,9 procent. Derde recessie in vier jaar

Zojuist werden de cijfers van de economische groei in het 4e kwartaal 2012 bekend gemaakt. Analisten dachten aan een krimp van zo’n 0,3 procent. Dat viel mee, het werd 0,2 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar op jaarbasis krompen we met 0,9 procent, we bevinden ons nu in de 3e recessie in vier jaar tijd. Eerder vandaag werden de cijfers van Frankrijk en Duitsland al bekend, die vielen juist weer tegen, voor Duitsland (krimp in Q4 0,6 procent) was het het slechtste kwartaal sinds 2009. Het is op zich bijzonder dat de naam van het bericht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ) uitbrengt nog altijd ‘Economische groei en banen’ luidt. Want van groei is de laatste jaren vaak geen sprake.

In de laatste raming van het Centraal Plan Bureau (december 2012) wordt voor 2013 uit gegaan van een krimp van een half procent. Het is zeer de vraag of dat gaat lukken. Dat Q4 in Nederland meeviel had uitsluitend te maken met de export. En zoals ik eerder schreef is export voor Nederland niet wat het lijkt. Via Schiphol en de havens van Amsterdam en Rotterdam komen veel goederen ons land binnen met als enig doel om direct doorgevoerd te worden naar het buitenland. Deze vorm van export maakt het grootste deel uit en we verdienen er zo goed als niks aan, het is dozenschuiven.

De consumentenbestedingen in 2012 namen met 2,5 procent af en daar zat nog geen effect van het huidige kabinetsbeleid in. De werkloosheid nam fors toe, met 93.000 personen. Onze werkgelegenheid bevindt zich op het niveau van 2007 terwijl de beroepsbevolking groeide. Het aantal vacatures neemt nog altijd af.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook

 

Onderwerpen