Spring naar de content

Pessimisten worden ouder dan optimisten

‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’. Met dit motto zijn Bassie (1935) en Adriaan (1942) inmiddels behoorlijk oud geworden en generaties opgegroeid. De wetenschap trekt de wijsheid ‘optimisme is gezond’ echter in twijfel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Recent onderzoek, gepubliceerd in Psychology and Aging (PDF), toont aan dat een (te) hoge mate van optimisme over de toekomst bij ouderen wordt geassocieerd met een grotere sterfkans in de komende tien jaar, terwijl een pessimistische toekomstvisie mensen er juist toe doet besluiten voorzichtiger te leven en meer aan de gezondheid te werken.

De onderzoekers wijzen erop dat hun bevindingen niet per se tegengesteld zijn aan de uitkomsten van eerder onderzoek. Een onrealistisch optimistische inborst kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij terminale ziektes en andere onvermijdelijke negatieve vooruitzichten. Waartoe een optimistische of pessimistische instelling leidt is dan ook afhankelijk van iemands leeftijd en ‘de omstandigheden’, stellen de onderzoekers. “These findings shed new light on how our perspectives can either help or hinder us in taking actions that can help improve our chances of a long healthy life.”

Het feit dat een YOLO-levensstijl gevaarlijk voor de gezondheid is, wisten we al uit de praktijk, maar is nu dus ook wetenschappelijk bevestigd. Enfin, de pessimisten onder u kunnen positief het weekend in!