Spring naar de content

Regisseur Game of Thrones juicht illegaal downloaden toe

De Amerikaanse hitserie Game of Thrones gaat komende maand het derde seizoen in. Het fantasy-avontuur van regisseur David Petrarca is met afstand de meest illegaal gedownloade serie in 2012. Geen probleem, aldus de regisseur: “That’s how they survive” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Game of Thrones, gebaseerd op de boeken van George R. R. Martin, verhaalt over de machtsstrijd van verschillende adellijke families op het fictieve continent Westeros. Sinds 2011 zendt de Amerikaanse betaalzender HBO de serie – met onder meer Carice van Houten in een dragende rol – uit.

Lang wachten
Met meer dan vier miljoen illegale downloads per aflevering is de serie ongekend populair. Dat heeft te maken met het feit dat HBO de serie exclusief wil houden en de uitzendrechten zeer lang in eigen beheer houdt. Nederlandse geïnteresseerden moesten dan ook wachten tot de serie begin 2012 beschikbaar kwam via HBO NL en een half jaar later door RTL werd uitgezonden.

Zo lang wenst de echte fan vaak niet te wachten en dus wordt een massaal beroep gedaan op het internet waar het downloadprogramma BitTorrent in 2012 een recordaantal van 4.280.000 downloads voor één aflevering van Game of Thrones noteerde. Dat zijn een boel betalende kijkers die HBO dus misloopt.

Geld speelt geen rol
Game of Thrones heeft dus op het eerste gezicht veel te verliezen bij de internetpiraterij. Toch lijkt regisseur David Petrarca zich daar allerminst zorgen over te maken. Volgens Petrarca heeft een serie als Game of Thrones die downloads juist nodig omdat het zorgt voor ‘cultural buzz’ en drijft op de commentaren die de serie op internet krijgt. “That’s how they survive,” vertelt de regisseur op een schrijversfestival in Australië.

Hoewel de laatste cijfers laten zien dat illegaal downloaden langzaam aan terrein verliest ten opzichte van betaald dataverkeer, lijken hitseries als House of Cards en Game of Thrones zich weinig gelegen te laten aan de fluctuaties in de markt. Getuige de trailer van seizoen 3 van laatstgenoemde serie die op 31 maart in première gaat, speelt geld vooralsnog geen rol.