Spring naar de content

Raakt illegaal downloaden uit de mode?

Voor het eerst sinds 1999 meldt de muziekwereld positieve cijfers. Ondanks het op grote schaal illegaal downloaden van muziek – waardoor nauwelijks nog cd’s worden verkocht – werd er wereldwijd voor zo’n 12,5 miljard euro uitgegeven aan muziek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Daarmee kwam de de muziekindustrie voor het eerst in dertien jaar met (zij het minieme, 0,3 procent) groeicijfers. Abonnementen op streaming muziekdiensten als Spotify en de verkoop van legale downloads wogen dit jaar voor het eerst op tegen de nog immer teruglopende verkoopcijfers van cd’s, blijkt uit de cijfers (PDF) van de International Federation of the Phonographic Industry.

De vlag kan daarmee zeker nog niet uit voor de industrie, de omzet is namelijk nog altijd gehalveerd sinds eind jaren negentig. Maar de tijd dat we 10 gulden neertelden voor een singeltje op polycarbonaat ligt achter ons – dergelijke marges behoren definitief tot het verleden. Alleen een selecte groep die-hard fans zullen dat – en de (omgerekend) 40 gulden – voor een album nog aftikken.

Anderzijds blijkt de consument ook in het download-tijdperk bereid te betalen voor muziek, maar dan vooral voor het beluisteren ervan en geeft het minder om het ‘bezitten’. De komende jaren zal blijken of de trend doorzet en wellicht belangrijker: of een dergelijk model ook gevonden gaat worden voor het bekijken van films en series. Alleen bij een goed alternatief zal de aantrekkingskracht van het illegale downloaden afnemen.