Spring naar de content

Loek Hermans (18 bijbanen), hang je Spiderpak in de kast!

Er gaan dagen voorbij zonder dat ik aan Loek Hermans denk. Er gaan zelfs jaren voorbij zonder dat ik aan Loek Hermans denk. Maar vanochtend heeft hij me ineens te pakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

De aanvoerder van de VVD in de Eerste Kamer ligt onder vuur vanwege een van zijn vroegere bijbanen. Hij was tot 2007 voorzitter van de Raad van Toezicht van zorgconglomeraat Meavita. Onder zijn toezicht verdampten daar kapitalen aan riskante en onbegrijpelijke uitgaven. AbvaKabo FNV stelt nu elf verantwoordelijke stuurlui persoonlijk verantwoordelijk voor de miljoenenschade.

In de Volkskrant van woensdag krijgt hij een pagina om zich te verdedigen. Die vult hij met ontwijkende verklaringen en de verzekering dat “het allemaal een stuk genuanceerder ligt, dat kan ik u wel vertellen”. En: “Ik doe veel dingen, niet alles gaat altijd goed.”

Achttien bijbanen
Veel dingen. Dat kun je wel zeggen. Naast het leiden van de VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft Loek Hermans welgeteld achttien nevenfuncties. Ze zijn niet allemaal even omslachtig, soms vergen ze hooguit een etentje per jaar, maar als adviseur van diverse accountant- en managementbureaus, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond én de Nijmeegse Universiteit én Care Nederland én de tuinbouwlobby én de houtlobby blijft toch weinig tijd over voor duimdraaien.

Mijn fascinatie is nu: waarom wil een mens zoveel om handen hebben? Geeft het dan zo’n fijn gevoel om spin in een web te zijn, in allerlei webben tegelijkertijd, The Amazing Spider-Man? Van eenzaam, verlegen, gepest nerdje uitgegroeid tot superheld, nadat een beet van een radioactief spinnetje hem ongekende krachten en een optimale sociale motoriek had bezorgd. Loek Spider-Mans.

Avond met bobo’s
Ik probeer me zijn dagelijkse leven voor te stellen. Een binnenzak waarin permanent een smartphone zoemt. Uren op de achterbank van een Audi 8 met twee loodgieterstassen vol stukken. Een vergadering in A, een rondleiding in B, een kennismaking in C, een werklunch in D, een fractievergadering, een interview, zeven spoedoverlegjes, 28 eentweetjes met assistenten, een werkdiner, een avond met bobo’s en black ties.

Er bestaan heel veel foto’s van Loek Hermans, maar géén die hem nou eens toont als een bon-vivant die geniet van een leven vol kleurrijke ontmoetingen en ervaringen die het gemoed verrijken en de fijne smaak verwennen. Een ernstige man met een ernstige blik, nog versterkt door een ernstige bril.

Achttien nevenfuncties. Zeg er vijftien op, Loek, hang je Spiderpak in de kast, pak de fiets, het is zacht buiten, peddel lekker rond daar bij Beetsterzwaag en laat je niet strikken door de lokale VVV voor een nieuwe datkanernogwelbijbaan.

Dat maakt je politiek ook geloofwaardiger.