Spring naar de content

Ver weg van Hoffenheim ziet het er eindelijk weer goed uit voor Prince Tagoe

Vanmiddag om 15:30 vecht TSG Hoffenheim thuis tegen Mainz voor lijfsbehoud in de Bundesliga. Zonder de spits die nu topscorer van de Bundesliga had moeten zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

2013 begon goed voor Prince Tagoe: hij keerde terug naar de plek waar hij voor het laatst werkelijk gelukkig was en tekende een contract bij de club Ettifaq, in Saoedi-Arabië. Daar speelde hij al eerder, ooit, voordat alles misging.

Raststube Steidel
Op 9 juni 2009 begint het leven van Prince Tagoe pas echt: in Raststube Steidel in Hoffenheim tekent hij op die dag een contract bij de plaatselijke TSG, een met softwaremiljoenen tot Bundesliagatopper opgepompte dorpsclub.
De speler van Ettifaq heeft op aanraden van zijn zaakwaarnemers aanbiedingen van Inter en Valencia links laten liggen: Hoffenheim moet het zijn, in de Bundesliga zal hij zich als Ghanees international het best ontwikkelen, let maar op.

De feestelijkheden zijn van korte duur: vanavond moet hij alweer in het vliegtuig naar Ghana zitten, om met het nationale team een paar kwalificatiewedstrijden te spelen voor het WK van 2010.
Vlugvlug, gauwgauw wordt hij aan een verkorte medische controle onderworpen en weg is hij weer.
Een maand later keer Prince Tagoe terug naar Duitsland. Hij zal er in Heidelberg gaan wonen, samen met een ploegmaat, maar voor nu kan hij zijn koffer ingepakt laten: zijn nieuwe teamgenoten zitten in een trainingskamp in Oostenrijk.

Nooit meer voetballen
Op dat trainingskamp bakt Prince Tagoe er weinig van. Hij is moe, maakt een uitgebluste en lusteloze indruk en er lijkt vooral iets grondig mis te zijn met zijn conditie. Trainer Rangnick vraagt een nieuwe medische test voor zijn dure aankoop. Dit keer is er tijd om alles grondig te onderzoeken.
Een dag na de test wordt Tagoe verzocht nogmaals naar de kliniek te komen. Dit keer volgt er geen test, maar een gesprek. Nog voor hij zijn jas heeft kunnen uittrekken, is het slechte nieuws hem al ingewreven: Hartkwaal. Nooit meer voetballen.

Prince, luister je? Je mag nooit meer voetballen.
De risico’s op een infarct. Onacceptabel. Nu pas geconstateerd.
Prince Tagoe hoort nog slechts flarden, maar het belangrijkste heeft hij prima verstaan.
Je mag nooit meer voetballen.
Thuis, in zijn splinternieuwe Heidelbergse appartement, gaat Prince Tagoe op zijn splinternieuwe Heidelbergse bed liggen.
Hij voelt zich leeg van binnen. Hij wil wel boos zijn, maar hij weet niet waarop of op wie.

Twee uur later wordt hij wakker gebeld. Het is Chuks Madukanya, zijn leraar Duits bij de club. Of hij onmiddellijk naar de praktijk van dokter Beks kan komen.
Als hij daar aankomt, is het hele management van Hoffenheim aanwezig. Prince weet niet wat hij daar van moet denken.
Vijf minuten later hebben ze hem niet alleen zijn hobby, maar ook zijn werk afgenomen. Zijn contract, een maand eerder nog het symbool van een nieuw leven, is nu niet meer dan een waardeloos vod met een paar handtekeningen erop.

Second opinion
In de maanden die volgen, regelt Tagoes zaakwaarnemer talloze second opinions bij gerenommeerde artsen. En wat blijkt, keer op keer: de bij Hoffenheim geconstateerde aangeboren hartafwijking is niet meer dan een kleine ontsteking van de hartspier geweest. Vijf artsen komen tot exact dezelfde conclusie.
Prince Tagoe kan nog prima voetballen.
Pas begin 2010 wordt officieel bevestigd dat Prince daadwerkelijk gezond is en een rechter besluit dat Hoffenheim hem weer in dienst moet nemen.
Een paar weken later maakt Prince Tagoe zijn debuut voor TSV Hoffenheim.
Hij zal er nooit doorbreken, daarvoor is er teveel gebeurd.

Sinds begin dit jaar speelt Prince weer voor Ettifaq. Daar krijgt hij enkele maanden geleden het nieuws dat een evangelist met de naam Johnny Okasa hem een afschuwelijke toekomst voorspelt. Volgens Johnny Okasa is Prince niet dankbaar genoeg geweest voor zijn gebeden toen hij ‘een hartprobleem’ had en ‘daarna opeens niet meer’. Okasa had bovendien al voorspeld dat Tagoe met een probleem te kampen zou krijgen als hij bij Hoffenheim zou tekenen.
En Prince is de man ook nog geld schuldig, dat spreekt vanzelf.
“Het ziet er niet goed voor hem uit,” zegt Johnny Okasa.
Maar het ziet er juist uitstekend uit, voor Prince Tagoe. Voor het eerst sinds jaren.

Onderwerpen