Spring naar de content

Net 5 belazert de boel met ‘Overspel in de liefde’

Net 5 was vroeger altijd het kanaal voor vrouwen. Single vrouwen misschien nog meer, maar vrouwen. Tegenwoordig is Net 5 het kanaal voor randdebielen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Zo zenden ze tegenwoordig de serie ‘Overspel in de liefde’ uit. De toevoeging ‘in de liefde’ is het eerste bewijs dat Net 5 haar kijkers dom inschaalt. ‘Overspel in de liefde’ is een beetje hetzelfde als de zin ‘gehaktballen van vlees’, of ‘seks met geslachtsdelen’. Maar de mensen van Net 5 weten dat ‘Overspel’ niet smeuïg genoeg klinkt. En de mensen willen smullen.

Monogaam? ‘Op het ziekelijke af.’
Smullen is het met ‘Overspel in de liefde’. Een aantal C-acteurs is bij elkaar gescharreld om waargebeurde verhalen na te spelen, de scènes spelen zich vooral af in auto’s. In die auto’s schaduwt elke aflevering opnieuw een vrouw haar overspelige man. De vrouw wordt doorgaans geïntroduceerd als: ‘Liza, 36, juriste, monogaam: op het ziekelijke af’, of: ‘Ellen, commercieel medewerker, 33, monogaam: zo trouw als een hond.’ Hun mannen: ‘Joost, 37, financieel adviseur, monogaam: doet zijn best, of erger nog: faalt jammerlijk.’ Of een variatie daarop.

Heterdaad
Het komt er in ieder geval op neer dat de vrouw de laatste tijd geen goed gevoel meer heeft. Iets klopt er niet. Ze is bang dat haar man een ander heeft. Het komt niet in de vrouw op haar man daar naar te vragen. Nee, de vrouw sluit zich op in haar auto en installeert camera’s of microfoons. Op het werk, de slaapkamer, overal waar hij zijn minnares zou kunnen treffen. Aan het eind van het verhaal heeft de vrouw de man verlaten, nadat hij op heterdaad betrapt is. Voortaan wonen ze apart in plaats van samen in een rijtjeshuis in een willekeurige Nederlandse woonwijk, en heeft de vrouw, als ze zogenaamd twee maanden later weer wordt benaderd door de cameraploeg, een nieuwe liefde op het oog. Nog heel pril allemaal, maar ze is eindelijk weer gelukkig.

Weetjes
In de montagekamer is daar wat spannende SBS 6-muziek onder gezet. En tussen de verschillende scènes door wordt de kijker getrakteerd op weetjes. Want ‘Overspel in de liefde’ is ook een educatief programma. ‘De waarheid over vreemdgaan in Nederland’ is dan ook de ondertitel. Zo weet ik nu dat Nederland 2,2 miljoen singles telt. Ik vroeg mij direct af hoe ‘Overspel in de liefde’ dit berekent. Als ik afga op mijn directe vriendengroep is het lastig bij te houden wie er single is en wie niet. Maar misschien is mijn directe vriendengroep niet representatief genoeg.

Gevoel
Ik meen me uit vrouwenbladen te herinneren dat vrouwen net zo vaak vreemdgaan als mannen. Maar dat vertelt ‘Overspel in de liefde’ mij tot nu toe nog niet, het zijn altijd de mannen die de fout in gaan. Verder vind ik de pakkans in het programma onrealistisch hoog, iedere dag wordt er een man door zijn vriendin betrapt. Dat vind ik net zo onwaarschijnlijk als dat er in Baantjer iedere week een moord wordt opgelost. Als ik afga op mijn directe hoogopgeleide vriendengroep, maar misschien moet ik dat niet doen, worden er maar weinig daders ontmaskerd.

‘Overspel in de liefde’ zou daar waarschijnlijk in vette letters van maken dat hoogopgeleiden minder vaak vreemdgaan. Maar goed. Wat weet ik nu eigenlijk. Ik baseer me ook maar op mijn gevoel. En als ik dit programma kijk kan ik maar een ding zeggen. Het voelt niet goed. Er klopt iets niet. Ik heb sterk het idee dat Net 5 mij aan het belazeren is. Misschien moet iemand de zender maar eens gaan schaduwen.