Spring naar de content

Geheime voetbaltip: zo kun je op reglementaire wijze tijdrekken

Het afschaffen van buitenspel, doellijntechnologie, het terugkijken van camerabeelden, geel bij protesteren tegen de scheidsrechter en het al dan niet inzetten van de vijfde en zesde man. Over de voetbalspelregels wordt een hoop gesoebat, al komen daadwerkelijke veranderingen er maar moeilijk door in de conservatieve voetbalwereld. Toch is er één wat vreemde spelregel die nooit onderwerp van discussie is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

Wanneer bij een doeltrap een speler de bal binnen het zestienmetergebied aanneemt mag de doeltrap opnieuw genomen worden. Deze maas in de voetbalwet zou gebruikt kunnen worden voor tijdrekken. Met een 1-0 voorsprong in de 89e minuut kun je als verdediger de doeltrap van je keeper binnen de zestien aannemen. Toch weer vijftien kostbare seconden gewonnen. Sta je op de rand van de zestien en komt er een verdediger in je rug, dan doe je snel twee stappen naar voren en neem je de bal aan. Gevaar geweken en jouw keeper mag het spel opnieuw hervatten. Kortom, de overtreder haalt zelf voordeel uit de ‘straf’ die zij opgelegd krijgt.

Momenteel wordt deze regel gelukkig niet (of zeer zelden) misbruikt. Dit verklaart waarschijnlijk waarom er geen discussie over wordt gevoerd. Maar waarom zou je de optie tot misbruik van de regel openlaten? Bovendien is deze regel onlogisch in het licht van andere regels die het spel sneller en attractiever moeten maken.

Sinds begin jaren negentig mag de keeper de bal niet opnieuw in de handen pakken, nadat hij het lederen speeltuig op de grond heeft gelegd. Keepers mogen ook al enige tijd geen terugspeelballen in de handen pakken. Op het overtreden van deze spelregels staat een indirecte vrije trap. Dit lijkt mij ook een juiste sanctie voor het onreglementair aannemen van een doeltrap in de zestien. De indirecte vrije trap kan dan worden genomen op de plek waar de veldspeler de bal aannam.

Onderwerpen