Spring naar de content

Bloedverwanten: Miranda en Nelly Frijda

Nelly Frijda heeft de slappe lach. "Een interviewafspraak?" proest ze door de telefoon. "Wacht even, ik pak mijn agenda. Morgen komt er al een fotograaf... Geen idee waarvoor. En overmorgen moet ik 's middags in de Markthallen zijn. Geen idee waarvoor. Haha."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Eind februari is ze met pensioen gegaan. Na een slopende tournee met Yab Yum - Het circus van de nacht, waarin ze een hoerenmadam speelde, was het genoeg. "Ik wilde niet meer elke middag een bus in stappen en dan pas 's nachts weer thuiskomen." Na een acteercarriere van meer dan zestig jaar vond ze het mooi geweest. Bovendien begint ze dingen te vergeten. "Van vroeger weet ik het nog wel, maar ik moet soms lang nadenken om te achterhalen wat ik gisteren heb gedaan."

Nu zoekt ze de pindakoeken, die ergens in een blik moeten zitten. Maar waar? Haar huis is vol, heel vol. Geen wonder: onlangs verruilde ze een woning van 300 vierkante meter aan de Amsterdamse Prinsengracht voor een optrekje van 52 vierkante meter op het stille Bickerseiland, even verderop. Zo'n duizend boeken zette ze aan de gracht. "Die kon ik niet meenemen. Wat moest ik anders? Ik heb nog flink wat inboedel aan mijn kinderen opgedrongen." Ze pakt een blik: "De koeken!"

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap