Spring naar de content

Marco – ‘verdikking in de broek’ – Kroon: ‘Beatrix heeft me altijd gesteund’

Voor het eerst in bijna zestig jaar hebben we er weer een officiële oorlogsheld bij. Maar hoe blij moeten we zijn met een militair die er een louche kroeg op nahield en beschuldigd werd van drugs- en wapenhandel? Koningin Beatrix blééf blij, ook na al die negatieve publiciteit, verklaart Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, deze maand in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Ex-commando Kroon is de enige actief dienende drager van de hoogste militaire onderscheiding. Kort na zijn decoratie in 2009 kwam hij in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Hoewel hij werd vrijgesproken, werd hij wel veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.

Nu traint kapitein Kroon pantserinfanteristen in Oirschot. HP/De Tijd ging met hem on the road. Het is een opmerkelijke reportage geworden. En niet alleen door de soms zeer pikante dingen die hij vertelt over zijn privéleven, die zich lijken te vertalen in zijn dagelijkse vocabulaire – tegen de infanteristen: “Voelen we al een verdikking in onze broek?”

De toenmalige Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, zei volgens Kroon tegen hem: “Ik sta op het punt om mijn klauwen voor je in het vuur te steken. Ik vraag je één keer: heb je het gedaan of niet? Oké, dan gaan we ervoor.”

En de koningin liet, vertelt Kroon, ten tijde van de rechtszaak speciaal vragen of haar Ridder (want dat is Kroon nu officieel) naar een defensie-evenement in Den Bosch kon komen. Ze wilde hem namelijk graag een hart onder de riem steken. De koningin nam hem apart in een kamertje en zei dat ze alles volgde en hem steunde, zegt Kroon.

De directeur voorlichting van Defensie kreeg het artikel onder ogen en belde terstond de hoofdredactie van HP/De Tijd. Of er een passage uit zou kunnen?

Welke dan?

Nou, deze: Als Beatrix ‘alles’ volgde, moest ze dus ook geweten hebben dat haar Ridder geil werd van slagroompatronen. “Ja,” lacht Kroon, “de kans is groot dat zij dat weet. En Willem-Alexander en Máxima ook, daar twijfel ik niet aan. Maar ik heb ze sindsdien alweer een paar keer gezien en er nooit wat over gehoord. Maar goed, zij hebben zelf ook kinderen, dus zij komen ook niet uit een ei, denk ik dan maar.”

De gevoeligheid zat hem in dat ‘uit een ei komen’, zei de directeur voorlichting.