Spring naar de content

Dom WW-plan lijkt nu van tafel

Van het regeerakkoord blijft weinig overeind. Er was er het gedoe rond de zorgpremies. Toen kwam de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Doorstroming in de huurmarkt lukt niet want berust op onjuiste veronderstellingen. De benodigde data kan al niet eens tijdig worden geleverd door de Belastingdienst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De werkloosheid loopt aanmerkelijk hoger op. Het is een kwestie van tijd voordat duidelijk wordt dat de belastinginkomsten zullen tegenvallen: consumenten houden de hand op de knip en dus zal het effect van de BTW-verhoging nogal tegenvallen.

Met steeds meer mensen die zich zorgen maken over het behoud van hun baan was de WW-paragraaf helemaal ridicuul. De duur beperken tot twee jaar waarvan het eerste jaar op 70 procent van je inkomen en het tweede jaar bijstandsniveau. De gedachte was  dat het een extra stimulans zou zijn om snel weer aan het werk te gaan. In een baan die, zo blijkt inmiddels ook wel uit het aantal vacatures, er meestal gewoon niet is. Het vertrouwen van mensen in hun toekomst zou er ook niet echt door toegenomen zijn.

Het sociaal overleg dat werkgevers en werknemers op dit moment voeren – en dat al in maart tot resultaat zou moeten hebben geleid – heeft volgens de Volkskrant een eerste resultaat opgeleverd: de WW blijft zoals-ie was: maximaal drie jaar, afhankelijk van de tijd die je er voor werkend doorbracht.

Het roept wel de vraag op waar we dan nog een regering voor hebben, zo langzamerhand is het meer een implementatieclubje zonder eigen – althans werkbare – ideeën.

Onderwerpen