Spring naar de content

En als we dan toch bezig zijn: mag het Wilhelmus ook weg?

Tjonge, over wat er het afgelopen weekend is gebeurd zal nog lang worden nagepraat. Er zal onderzoek naar worden gedaan, mensen gaan er op promoveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Toen ik afgelopen week hier opschreef waarom ik, hoewel ogenschijnlijk afglijdend naar het Republikeins Genootschap, toch maar monarchist bleef, wist ik nog helemaal niet hoe uw Koningslied zou luiden. Inmiddels wel en ik blijf bij mijn standpunt dat een volk dat met een majeure krachtsinspanning dit soort onzin over de koninklijke heg kiepert, nog lang niet zo ver is dat het een staatshoofd kan kiezen.

Daarentegen, het oproer dat uitbrak en dat als – maar dan een ander deel van het – volk leek te verenigen, dat gaf dan weer wel hoop. Voor wat betreft stijl en beschaving hebben we nog wel wat te leren maar dat is al sinds de middeleeuwen zo en dat gaat toch niet lukken. Om die lompheid staan Nederlanders bekend, internationaal, al denken we daar zelf uiteraard heel anders over.

Toch zou ik dit momentum niet graag verloren laten gaan want we hebben nog een onzinlied dat hardnekkig stand houdt. De muziek, soi, maar dan die tekst. Eigenlijk hetzelfde probleem als met het Koningslied. Niemand heeft mij tot nu toe – en ik loop al best lang mee – overtuigend kunnen uitleggen waarom we in ons volkslied Duitsers en Spanjaarden nodig hebben. En waarom we gebruik maken van een taal waarmee een allochtoon zou zakken voor zijn inburgeringstest.

Ik zou zeggen, doorpakken nu, weg met het Wilhelmus zoals we het allemaal kennen, ik wil tenminste een andere tekst.

Onderwerpen