Spring naar de content

Chinese invasie: beursgang Alibaba zal Facebook overtreffen

De heerschappij van de grote Amerikaanse internetmerken als Amazon, Ebay of Facebook kan binnenkort zomaar voorbij zijn. De ‘slapende reus’ China maakt zich op om het wereldtoneel te betreden. Met een beursgang groter dan Facebook. En ook van de internetcriminaliteit is al 30 procent uit China afkomstig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Van de Chinese bevolking zit op dit moment nog niet de helft op het wereldwijde web, maar het zijn er evengoed al ruim 550 miljoen. Hoewel het Chinese internet, vooral door het strenge toezicht van de regering erg naar binnen is gericht, is er een zeer levendige handel online. De omzet daarvan gaat volgend jaar volgens betrouwbare prognoses die van de Verenigde Staten overtreffen.

Alibaba
Grootste speler is de hier in het westen ten onrechte nog wat onbekende firma Alibaba die voor de Chinezen hun Ebay, Amazon en Paypal tegelijk is. Alleen al via Alibaba werd vorig jaar voor meer dan 150 miljard euro verkocht. Nu de geruchten steeds feller aanwakkeren dat Alibaba een beursgang zal maken kan het bedrijf zich opmaken voor een wereldwijde expansie, als de regering dat tenminste toelaat.

Die beursgang van Alibaba zou, zo leren berekeningen, een omvang krijgen van 128 miljard dollar. Ter vergelijking, die van Facebook bedroeg destijds 104 miljard, hoewel van die beurswaarde nu nog maar 62 miljard over is. Nu dient er wel bijgezegd dat Alibaba nu al voor deel in handen is van Amerikaanse (Yahoo) en Japanse partners. Dat er iets broeit maakte Yahoo eerder deze week al duidelijk toen het aankondigde zijn eigen maildienst voor China op te heffen. Het verwees de gebruikers door naar Alibaba zelf.

Wechat
Ook op softwaregebied is China druk bezig de wereld te bestormen. De Appstore van Apple en Google Play zitten vol met Chinese apps waarvan het bekendste de chatapp Wechat is, een directe concurrent van Whatsapp en volgens kenners beter en goedkoper, want helemaal gratis. Al 300 miljoen gebruikers telt Wechat, waarmee je ook gesproken tekst, foto’s en filmpjes kan uitwisselen. Een nadeel hebben ze wel, die Chinese apps, want zo’n 30 procent steelt informatie van je telefoon en stuurt die naar, vermoedelijk, China.

Want dat is ook de duistere kant van de Chinese opmars: het land is de onbetwiste koploper op het gebied van cybercriminaliteit. Een groot onderzoek toonde deze week aan dat het land (en/of de staat) goed is voor 30 procent van alle digitale misdaad in de wereld. Met Roemenië overigens als goede tweede. Het zou bij de Chinezen vooral gaan om vormen van digitale spionage. U bent dus dubbel gewaarschuwd: de Chinezen komen eraan…