Spring naar de content

Mogelijke renteverlaging ECB gaat alweer rechtstreeks in de zakken van de banken

Vorige week schoten de beurzen omhoog op een reeks zeer slechte macro-economische berichten. Dat vindt u gek? Dat is het ook maar zo werkt het nu eenmaal als beleggers euforisch willen zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Want door dat slechte nieuws kwam er speculatie in de markt over een mogelijk aanstaande renteverlaging door de Europese Centrale bank. Een week eerder riep het IMF daar al toe op, het zou de economie van de Eurolanden stimuleren.

Op dit moment hanteert de ECB een rente van 0,75 procent en daar zou dan een ‘kwartje’ vanaf moeten gaan, zo is de verwachting. Later deze week weten we meer, het zou zomaar kunnen gebeuren.

Maar hou uw adem niet in, wachtend op een impuls voor de economie. Zo’n renteverlaging betekent in elk geval één ding direct: de banken zullen de al belachelijk lage rentes op spaarrekeningen en deposito’s verder verlagen. Dat raakt u zo mogelijk nog verder in uw portemonnee.

Het logische andere gevolg: een verlaging van de hypotheekrente en een uitbreiding van de kredietverlening aan het Midden – en Kleinbedrijf zal er niet komen. Want die kwam er ook niet toen de ECB in het verleden de rente flink verlaagde tot het huidige niveau van 0,75 procent. Ook toen was het de bedoeling de economie te stimuleren maar die krimpt gewoon fijn verder, in alle Europese landen op Duitsland na. Daar neemt de groei fors af.

Zo blijft het voor de banken een enorme free lunch: nog goedkoper inlenen van geld en op hetzelfde als het huidige renteniveau uitzetten, voor zover ze dat doen.

Bij al het geweld op de beurzen sluit ik zelf niet uit dat de renteverlaging er niet komt. Of er komt een variant waarbij er een rechtstreekse relatie wordt gelegd met een verplichting die renteverlaging door te geven aan particulieren en bedrijfsleven. Dat zou dan een échte impuls voor de economie worden en daarom blijft het waarschijnlijk fantasie. Hoewel, je weet maar nooit.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter