Spring naar de content

Bloedverwanten: Coen, Trees en Ben Simon

Bij filosoof Coen Simon (41) kan de kleinste herinnering een opmaat zijn tot een essay over de grote thema's van het leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Neem het verhaal over het wortelschaafsel. De kleine Coen had boven de gootsteen een wortel geraspt, en met de prut een verstopping veroorzaakt. Nadat zijn vader de boel had ontstopt, vroeg hij: "Coen? Weet jij hoe dit in de gootsteen terecht is gekomen?' Coen stamelde met een beschaamd hoofd van niet, schrijft hij in de bundel Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden. Dat schaamtegevoel was een straf en een les inéén.

Coen Simon is een gevierd schrijver van filosofieboeken. Met En toen wisten we alles won hij de Socrates Wisselbeker 2012, de prijs voor de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandse filosofieboek van het jaar. Dit jaar schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie, Schuldgevoel. Ook hierin volgt een analyse - ditmaal over materialisme en schuld - uit een kleine anekdote: hoe hij zijn eerste walkman aan zijn broer verkocht.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap