Spring naar de content

Twee dagen lang rugbyen met 3000 man

Ashbourne is een klein plaatsje in het midden van het Verenigd Koninkrijk. Krap zevenduizend inwoners en een mooi historisch centrum geven het dorpje een rustig en gemoedelijk Brits karakter. Toch is Ashbourne jaarlijks het decor van één van de bizarste sportevenementen ter wereld. En dat al honderden jaren lang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

The Royal Shrovetide Football Match vindt ieder jaar plaats op de dag van Vastenavond en Aswoensdag in het kleine Engelse dorpje. Een kleine drieduizend mensen strijdt dan twee dagen lang om een grote logge bal die uiteindelijk door één van de twee aanwezige doelen gewerkt moet worden. De doelen liggen op een kleine vijf kilometer afstand van elkaar, Ashbourne is het speelveld.

Wat volgt is een twee dagen lange scrum waarbij drieduizend dorpsbewoners verdeeld in Up’Ards en Down’Ards elkaar van twee uur in de middag tot tien uur in de avond bevechten om uiteindelijk in een lange, gewelddadige dans van velen de bal in één van de goals te krijgen. De regels zijn simpel:

* Moord en doodslag zijn verboden;
* De bal mag niet vervoerd worden in een gemotoriseerd voertuig;
* De bal mag niet verstopt worden in een tas;
* Na tien uur ’s avonds is het spel afgelopen;
* Begraafplaatsen, kerkterreinen en historische tuinen zijn verboden terrein.

Winkeliers in het Britse dorp rest niets anders dan ramen en deuren dichtspijkeren en hopen dat alles heel blijft. Afgelopen februari kwamen de Up’Ards en Down’Ards niet tot een beslissing. Beide ploegen wisten ieder op een dag tot scoren te komen, maar het bleef bij een gelijkspel. Volgend jaar kunt u op 4 en 5 maart terecht in Ashbourne. Voor mensen die minder avontuurlijk zijn ingesteld is er sinds kort de film.

Two towns, that long that war had raged
Being at football now engaged
For honour, as both sides pretend,
Left the brave trial to be ended

Onderwerpen