Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 05: spionnen, mediatycoons, maffiabazen & ‘foute’ componisten

align="LEFT">De wonderlijke lotgevallen van spion Raymond P., Hafid Bouazza over de steenkoude Arabische ‘lente’, de criminele loopbaan van Sreten ‘Joca’ Jocić, een ontmoeting met de mediatycoons Sauer en Verbeek, Wagner gewogen en Kim Holland gaat met de billen bloot in ‘Zelfportret’. Lees het allemaal in het nieuwe nummer van HP/De Tijd! 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

/Politiek
Stiekeme ontmoetingen in toeristische attracties, achterovergedrukte documenten, transacties via nepbrievenbussen – de schimmige wereld waarin Raymond P. zich begaf om zijn luxueuze levensstijl te bekostigen lijkt niet meer van deze tijd. Toch verhandelde hij hoogst actuele staatsgeheimen, reconstrueert HP/De Tijd.

Arabische ‘lente’. Een analyse van schrijver Hafid Bouazza. Het optimisme van Petra Stienen en Monique Samuel deelde hij vanaf het begin al niet. En helaas kreeg hij gelijk. De vrouw is kansloos in de steenkoude ‘lente’ in het Midden-Oosten. Bouazza: ‘Als de Arabische wereld een vrouw is, dan draagt zij een dood kind in haar baarmoeder: de islam.’

Vervolg: de memoires van H.J.A. Hofland. Amper was Nederland van de Duitsers bevrijd of ‘onze jongens’ werden naar de Oost gestuurd om de Indonesiërs onder de knoet te houden. H.J.A. Hofland, fris afgestudeerd van Nijenrode, voer mee om films te draaien. Wat aan boord ook werd vertoond, met een zekere trots: tientallen foto’s van oorlogsgruwelen.

/Economie
In hun megalomane expansiedrift leidden topbestuurders hun bank of bedrijf naar de rand van de afgrond, of zelfs erover. Niemand trapte op de rem. Hoe moeilijk is het om nee te zeggen tegen méér, méér, méér? Voormalige bankiers en toezichthouders over hun donkerste momenten in de bestuurskamer.

/Misdaad
Sreten Jocić. Van alle criminelen waren de Joegoslaven het hardste, wist ook de Amsterdamse politie. En hun leider was Sreten ‘Joca’ Jocić. Journalist Devid Ilievsky schreef een boek over de man die zelfs Klaas Bruinsma deed sidderen.

/Cultuur
Richard Wagner. Op 22 mei is het tweehonderd jaar geleden dat de meest omstreden Duitse componist werd geboren. Nog steeds zijn mensen verrukt van zijn muziek, maar voor velen is het moeilijk om er onbekommerd van te genieten omdat ook de nazi’s met hem wegliepen. Van wie is Richard Wagner?

Dries Muus weegt het oeuvre van James Salter, de ‘Great American stylist’ die op zijn 87ste plots de hemel in wordt geprezen voor zijn roman All that is.

/Samenleving & Wetenschap
Opinie: oorlog om de voorhuid. Besnijdenis van jongens, om medische dan wel culturele redenen, is een gevoelig thema. Voorstanders hebben duistere motieven en proberen tegenstanders met alle mogelijke middelen de voet dwars te zetten.

Interview. Derk Sauer en Ellen Verbeek. In Rusland konden ze zonder gezeur een miljoenenimperium opbouwen. Maar hun media-investeringen in Nederland, met name die in NRC Handelsblad, oogsten voortdurend kritiek. Laat die mensen maar praten. ‘Ik zou best een groter belang in de NRC willen.’

Interview. Jojanneke ontmoet Tijl Beckand. Hij maakt populaire tv-shows, heeft een grote bek en schuwt platte humor niet. Toch schuilt er in comedian Beckand een godvruchtige volksverheffer, die een breed publiek de oren wil openen voor de schoonheid van klassieke muziek. ‘Mozart is de zoon van God.’