Spring naar de content

PSV wordt het nieuwe Ajax

Waait de visie van Johan Cruijff met de kampioenswind van Amsterdam naar Eindhoven? Na het faliekant mislukte seizoen van PSV krijgt de weinig ervaren Philip Cocu vier jaar de kans om neer te zetten wat in Amsterdam voor de derde ster heeft gezorgd. Met Cocu als jongen van de club, moet de aaibaarheid van de boerentractorclub terugkeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Katerberg

Vooropgesteld, de persoon Cocu is daar prima geschikt voor. Koel, rustig, berekenend. Een generatiegenoot van Frank de Boer en bovendien geboren in Eindhoven. Echter, daar stoppen de overeenkomsten voor Cocu.

De lijn Cruijff
Ajax veranderde het hele denken en zette een nieuwe lijn – de lijn Cruijff – in met het investeren in jonge jeugdspelers en vooral de eigen jeugd, waar PSV de laatste jaren tientallen miljoenen uitgaf aan onder meer Strootman en Mertens. Wil de club echt de ideologie van Cruijff achterna, zal er dus een stevig slot op de portefeuille van Marcel Brands moeten komen. De technisch directeur heeft met zijn aankopen de doelen niet behaald, maar doordat hij nog steeds stevig de hand in het PSV-management heeft, zullen er ook naar Brands toe duidelijke spelregels opgesteld moeten worden.

Grote talenten als Locadia en Depay moeten de kans in het eerste elftal krijgen en zich ontwikkelen naar een hoger niveau, zodat eventuele transfers inkomsten opleveren. Als je geen regelmatige deelname hebt aan de Champions League, zal inventiviteit via scouting en opleiding de basis moeten zijn.

De komst van Cocu is een eerste, goede stap. Nu is het zaak dat de Eindhovense Voetbalbijbel juist wordt geïnterpreteerd. Wil de club in de toekomst weer succesvol zijn zal de hele organisatie grondig moeten worden nagekeken. In Amsterdam is dat proces volop bezig, wil PSV aanhaken moet er zo snel mogelijk actie worden ondernomen.