Spring naar de content

Arjan de Zeeuw, Tony Blair’s favoriete voetballer, doet waar hij zin in heeft

Omstreeks het moment dat Anouk haar nepwimpers naar de finale van het Eurovisie Songfestival zong, treurde ik over het verlies van Wigan Athletic voor de Premier League.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Katerberg

Het had moeten winnen van Arsenal, maar werd met een 4-1 nederlaag naar de Engelse variant van de Jupiler League gestuurd. Niet dat die situatie me verraste- de ploeg stond al wekenlang op de nominatie om te degraderen- maar de treurnis is vanwege Arjan de Zeeuw.

Arjan de Zeeuw
Castricummer De Zeeuw speelde twee periodes voor Wigan en werd hét gezicht van de club. Robuust, onverzettelijk en uiteindelijk uitgeroepen tot Speler van de Eeuw bij Wigan. Opmerkelijk, voor een Nederlander in Engelse dienst. Ooit las ik een interview met De Zeeuw, waarin hij voorzitter Dave Whelan zo roemde dat z’n onderbroek vochtig werd. Zonder Whelan was de club verloren, het had veel, zo niet alles te danken aan de voorzitter und so weiter.

Bij elk ander zou ik het tijdschrift allang in de afvalbak hebben gegooid, ware het niet dat ik warme onderbuikgevoelens heb voor De Zeeuw. Een type mijnwerker, die je eerder op klompen het onkruid ziet wieden dan Teddy Sheringham van een doelpunt afhouden. Met zijn structureel iéts te lange coupe en de mond op standje wagenschuur kan de verdediger in Wigan niet normaal over straat, maar laadt bij de C1000 onbedreigd en ongestoord de wortels in z’n winkelwagen. In Nederland zullen veel mensen de wenkbrauwen tot aan de haargrens ophijsen bij het horen van zijn naam, overzees noemde ex-premier Tony Blair hem zijn favoriete voetballer: “Ik zou hem graag in mijn kabinet willen.”

Politieman
Tegenwoordig is de tank op noppen politieman. Een switch die op goksite Unibet een vermogen op zou leveren, alsof Patricia Paay achter het bloemenstalletje op de markt de rozen schikt. Toch is ook dit typerend voor De Zeeuw. Voor de man, die in zijn contract bij Barnsley op liet nemen dat hij z’n doctoraal zou halen, geen toekomst als spelersmakelaar, assistent-trainer of scout. Zijn doctoraal liet hij volgen door een studie medicijnen, waarna hij sportgeneeskunde overwoog.

Desondanks maakte hij de al genoemde overstap naar de politie. De Zeeuw doet waar hij zin in heeft. Voetballen doet hij nog steeds, bij het Nederlands Politie Elftal waar plaatsing voor het EK 2014 mogelijk is.