Spring naar de content

Het mysterie Frans Bauer

Lieve Frans Bauer,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Voordat ik aan deze brief begon stelde ik mijzelf een aantal vragen die ik niet kon beantwoorden. Ik kon enkel speculeren. Ik vroeg mij af wat voor telefoon Frans Bauer in zijn bezit heeft. En of Frans Bauer ook gebruik maakt van de whatsapp-applicatie. Of Frans Bauer een profielfoto heeft ingesteld, en of dat dan en foto van hemzelf is. Ik stelde mijzelf deze vragen en moest het antwoord schuldig blijven.

Ik besefte dat nog steeds niet alles te googelen is. Dat sommige zaken niet direct te achterhalen zijn. Dat Frans Bauer op bepaalde gebieden een mysterieus figuur is, waar vragen aan kleven.

Ik zat op de basisschool toen jouw carrière in een stroomversnelling kwam. Je trad op samen met Marianne Weber. Jullie album Frans Bauer en Marianne Weber stond drie weken op nummer 1. Het waren gouden tijden. Ongeveer heel Nederland, of toch in ieder geval TROS-kijkend Nederland was fan van jullie. Mijn muzieksmaak zou je ook al op dat moment vooruitstrevend kunnen noemen. Maar ik vond jullie lied ‘De regenboog’ niet zo mooi. Ik was op dat moment tien jaar. Ik twijfelde aan mijzelf. Waarom kon jullie lied mij niet bekoren? Was het iets snobistisch? Iets arrogants? Later gingen jij en Marianne Weber uit elkaar. Het succes dat je daarna had was ongekend. Quote schatte jouw vermogen in 2012 op 31 miljoen euro.

In de tussentijd was ik nog steeds geen fan van je geworden. De verhalen dat jij ‘zo lekker gewoon’ was gebleven deden me niets. Voor zover ik het heb kunnen achterhalen woonde je als kind in een woonwagen. Inmiddels heb je die woonwagen verruild voor een huis. Ik heb als kind ook weleens gekampeerd. Ik vond de overgang van kamperen naar weer thuis zijn, heel erg groot. Ik sluit me niet aan bij de mening dat jij normaal bent gebleven. Ook jij hebt je luxe gepermitteerd. Ik neem je dat niet kwalijk. Ik stel het alleen maar vast.

Onlangs deed Marianne Weber een boekje open over jullie tijd samen. Jullie waren geen vrienden, vertelde Marianne aan de Story. Ze zegt dat jullie nooit ruzie hebben gehad, maar je dronk geen borreltje met Marianne na afloop van een uitverkocht Ahoy. Jullie belden ook niet. Daar had Marianne wel behoefte aan. Voor mij kwam dit niet als verrassing, maar de mensen die zullen beweren dat jij zo gewoon gebleven bent, waren hoogstwaarschijnlijk erg verbaasd. De sympathieke, goedlachse Frans Bauer, de allemansvriend. Dat moet dan haast wel aan Marianne Weber gelegen hebben. Ik gok dat dat de heersende opvatting zal zijn.

Ik weet niet of je gebruik maakt van de whatsapp-applicatie, maar in mijn chatoverzicht zie ik nu drie keer jouw hoofd als profielafbeelding. Jouw gezicht staat de afgelopen weken symbool voor het verliezen van een raadsel. Een flauw raadsel. Een typisch Frans Bauer raadsel als je het mij vraagt, maar daar zullen de meningen wel weer over verdeeld zijn. In ieder geval komt het erop neer dat er over de groepswhatsapp (zit Frans Bauer in groepswhatsapps?) een vraag wordt voorgelegd, en de eerste die hem fout beantwoordt moet zijn profielfoto een week voor die van Frans Bauer vervangen. Ik zie er de humor niet helemaal van in. Waarom Frans Bauer? Waarom niet Ron Brandsteder? Jeroen van den Boom? Gordon Heukeroth? Is het willekeur? Of is het opnieuw een signaal dat Frans Bauer raadselachtiger is dan wij denken?

Liefs,

OK