Spring naar de content

Waarom Clarence Seedorf niet trainer van AC Milan moet worden

Hij is nog geenszins klaar met voetballen, maar toch lonkt een carrière als hoofdtrainer in de Europese top al. Het bewijst hoe groot Clarence Seedorf nog steeds in Italië is, nu hij de belangrijkste kandidaat lijkt te zijn om Massimiliano Allegri op te volgen bij AC Milan. Maar moet hij dat wel doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

In Italië hebben voetbalvedettes een streepje voor. Zlatan Ibrahimovic constateerde in zijn biografie Ik, Zlatan al dat voetballers in Italië op handen gedragen worden. Niet betalen in restaurants, altijd lyrische aanbidders om je heen, in Italië wordt voetbal beleefd met het hart.

Publiekslieving in Milaan
Clarence Seedorf diende tien seizoenen lang het grote AC Milan en als voorbeeldprof groeide hij uit tot een absolute publiekslieveling. Eigenaar Silvio Berlusconi liep weg met de Nederlander en in Italië is een goed paard kennelijk ook  een goede ruiter. Reden genoeg om erop aan te dringen de inmiddels 37-jarige middenvelder terug te halen uit Rio de Janeiro.

Maar is dat wel een goed idee? Clarence Seedorf is juist naar Brazilië vertrokken om in de herfst van zijn carrière nog op hoog niveau in een prettig klimaat aan voetballen toe te komen. Seedorf lijkt nog helemaal niet te zinspelen op een loopbaan als trainer.

Het is niet voor het eerst dat een Nederlandse voetbalvedette gelinkt wordt aan het trainersambt bij AC Milan. Ook Marco van Basten werd veelvuldig genoemd, ook toen hij bij Ajax moest toegeven dat het trainerschap toch echt een vak apart is. Clarence Seedorf lijkt er gezien de keuzes die hij als voetballer maakte niet de man naar om in diezelfde valkuil te stappen.

Niet gelijk in de schijnwerpers
Generatiegenoten als Philip Cocu en Frank de Boer waren zo slim om eerst als assistent in de schaduw het vak te leren bij Oranje en respectievelijk PSV en Ajax. Niet gelijk in de schijnwerpers, maar rustig wennen aan een nieuwe stap in de carrière.

Clarence Seedorf doet er daarom goed aan voor één keer niet te luisteren naar de bede van Silvio Berlusconi. Voetbalfans mogen dan niet vaak de beste raadgever zijn, in het geval Clarence Seedorf hebben ze helemaal gelijk.