Spring naar de content

Hollandse glorie: twee fleece truien voor de prijs van een

Bijna net zo Hollands als Goudse kaas en de luchten geschilderd door Jacob van Ruisdael, is de aanblik van een uitgeblust stel in identieke regenpakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

In een passieve slakkengang beweegt het in polyester gehulde koppel zich voort op twee eveneens dezelfde Batavus-fietsen – voor hem: herenmodel met geplastificeerde kaart voorop, voor haar: damesmodel met mandje. Even lekker weg in eigen land.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het wordt droog. De jassen worden opengeritst en te drogen gehangen onder de luifel van een Kip caravan. Twee winddichte fleece truien komen eronder vandaan, met op de borst het woord ‘adventure’ geborduurd. De welbekende fotoserie Jut en Jul van George Maas, die deze bijzondere soort in haar natuurlijke habitat vastlegde, werd van The Guardian tot La Repubblica tot de New Zealand Harold opgepikt.

China en Zuid-Korea
Maar ook buiten de vaderlandse grenzen is het geen onbekend fenomeen. In China en Zuid-Korea zijn het niet de praktische en op vrijetijdskleding beknibbelende ouderen die eendrachtig door het leven gaan, maar de verliefde jeugd. Gekleed in dezelfde quirky t-shirts met cartoons zeggen ze elkaar stilzwijgend: “me love you long time!”

Amerikaanse love birds op leeftijd
Ook Donald en Nancy Featherstone betuigen elkaar de liefde met hun uitdossingen. ‘Don’ – die rijk werd met plastic flamingo’s voor in de tuin, het Amerikaanse equivalent van de laaf – hult zich al 33 jaar zonder morren in de kleding die zijn vrouw maakt. Voor hem, voor haar én voor hun poedel Smokey.

Als ik rijk was geworden met plastic flamingo’s voor in de tuin, zou ik hoogstwaarschijnlijk hetzelfde doen. Ja, je hebt het goed gezien. Mijn vrouw, onze hond en ik hebben pyjama’s met sterren en lachende wolken aan. En wat dan nog?

Mel en Joey Schwanke uit Nebraska gaan onder het motto ‘Dress for marital Success’ ook al 35 jaar identiek gekleed. “We joke that we’re connected by velcro because we do everything together”, grapt Joey.

Van onder de luifel van hun caravan kijken de Nederlandse Jutten en Jullen weemoedig naar hun bontgekleurde soortgenoten. Het begint weer te miezeren. Uit de radio klinkt zachtjes Barry White:

Don’t go trying some new fashion
Don’t change the color of your hair
You always have my unspoken passion
Although I might not seem to care

Onderwerpen