Spring naar de content

De borsten van Wiske

Voor wie zijn ouders graag seks ziet hebben, moet het nieuwste Suske en Wiske-album iets fantastisch zijn: het voelt vies en fout en je krijgt de beelden moeilijk uit je hoofd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Amoras is een ‘volwassen’ Suske en Wiske-album. Niet zoals het parodistische porno-album De glunderende gluurder, uit 1982 – waarin op haast elke pagina één van de helden zich vrolijk laat uitwonen. ‘Bik niet lachen… Jeugd goed voorbeeld geven en in dubbelgespierde waarde laten…’, zegt een Jerommeke in hoge hakken, jarretels, en een omlaag geschoven bloemetjesonderbroekje. ‘Hebt ge U weer staan trekken?’ vraagt een boze Tante Sidonia (in SM-pak, met zweep) aan Suske. ‘Ge weet wat dat betekent!’

In Amoras niks van zulk soort goedmoedige ranzigheid. Amoras is serieus. Deel 1 van een nieuwe saga, die verschijnt om ‘100 jaar Willy Vandersteen’ te vieren. Ideetje van de uitgeverij. De klassieke reeks van Suske en Wiske blijft overigens gewoon bestaan. Wat moeten we ons voorstellen bij een serieus, volwassen, ‘modern’ Suske en Wiske-album?

Seks en drank
Een dronken Lambik, bijvoorbeeld. Een vloekende Suske. ‘Fuck!’ en ‘klote’ in plaats van ‘amai’ en ‘miljaar’. Wiske met borsten. Grof geweld. Veel bloed. Krimson die door Wiske in zijn zak wordt getrapt. Krimson die om een zetpil vraagt. Suske en Wiske die uit elkaar worden gedreven door een dove voluptueuze wees in het jaar 2047 (herkenbaar). Professor Barabas met een iPad en een smartphone.

Het doet denken aan Christopher Nolans Batman-films. Of de nieuwe versie van James Bond: de makers gooien de nerdy, al te cartooneske tradities overboord. Ze scheppen een rauwere, geüpdate versie van de helden, maar blijven in grote lijnen trouw aan het origineel. Bij Batman werkte het. Bij James Bond ook, zo ongeveer.

En bij Suske en Wiske? God nee. Misschien omdat de stap van de cartoon-Batman naar een rauwe, menselijker Batman kleiner is. Misschien omdat we in Nederland en België niet zijn opgevoed met Batman en James Bond. Niet zoals we met Suske en Wiske zijn opgevoed.

Nijntje aan de crack
De wereld van Suske en Wiske is een brave, preutse, vrij tijdloze wereld. Zonder seks en dood en verval. Lees Amoras en je hoort jezelf teksten uitkramen die je voorheen met bijbelvaste conservatievelingen associeerde, de types die voetbal op zondag nog steeds een onvergeeflijke zonde vinden. Wiske met een decolleté? Suske met een seksleven? Is er dan niets meer heilig?!

Alsof je opeens in de supermarkt, naast de Zweedse kruiswoordpuzzel en de Donald Duck, Nijntje: The Graphic Novel, ziet liggen. Deel 1. Waarin Nijntje Pluis aan de crack raakt.

Onderwerpen