Spring naar de content

De techno-optimisten van Ivo Opstelten

Dit weekend debatteerden hackers, beveiligingsindustrie en politie over beveiliging
tijdens #OpCyberpaint of ‘Operation Black Hat Down’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Brenno de Winter

Tijdens de debatten kwamen belangrijke thema’s aan bod: is de overheid bij machte fatsoenlijk met technologie om te gaan? Is het nog veilig om lekken te melden als je vervolging riskeert? Is het verstandig om de politie te laten hacken in het buitenland? Waar ligt de grens in het mogen aantonen van het falen van een bedrijf of de overheid in het beveiligen van onze gegevens?

Mooie vragen, waarop geen eenduidig antwoord kwam. Al waren de aanwezigen eigenlijk allemaal techneuten die allemaal zien dat het in Nederland niet goed gaat, dat is niet waar het om draait. De techno-optimisten van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bepalen wat er beleidsmatig gebeurt. Dat de politie niet met de goede zaken bezig is, blijft immers een keuze van het Openbaar Ministerie.

Techno-optimisten
De techno-optimist gaat niet snel in debat, want dan komt het op inhoudelijke argumenten aan en technologie heeft in hun ogen geen problemen. En als die toch worden gemeld pakt men volgens goed Hollands gebruik vooral de boodschapper aan. Net zo lang tot nagenoeg niemand meer iets durft te melden.

Bovendien was het jammer dat de techno-optimisten er niet waren omdat na het debat werd er gepaintballd. En wat zou het stoer zijn geweest om als hackers, politie, medewerkers van het Nationaal Cyber Security Center en industrie het eens tegen de mannen en vrouwen van Opstelten op te nemen.

Alles digitaal
Maar de beleidsmakers van Opstelten werkten onvermoeibaar door. In de week dat een relatief simpel administratief systeem bij de politieacademie mislukt bleek, kwam het idee om voor 2017 de hele BV Nederland digitaal te hebben.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat dit een miljarden verslindend kansloos ICT-project gaat worden. Want wie met de huidige mentaliteit op kleinere schaal (zeg honderden miljoenen) veel verprutst gaat dat op grotere schaal echt niet beter doen. De stemcomputer, het EPD of de OV-chipkaart: het blijft tobben.

Toekomstbeeld
Deze week wordt in de Tweede Kamer over de hackbevoegdheid in de opsporing gesproken, waarmee mijns inziens een soort cyberoorlog start. Daar worden we niet bepaald veiliger van. Een dag later ben ik een van de mensen die aan politici bij een hoorzitting mag uitleggen waarom het nu verkeerd gaat met de beveiliging bij banken.

Misschien moeten we het volgend jaar omdraaien: dan laten we politici met beleidsambtenaren paintballen en begrip voor elkaar krijgen. Ondertussen knutselen beveiligingsexperts en hackers aan wetten, waarborgen digitale vrijheid, stoppen megalomane kansloze projecten en ontwikkelen een echte visie voor onze digitale toekomst.

Onderwerpen