Spring naar de content

Waarom we met Kevin Strootman lachend Europees Kampioen worden

Cor Pot heeft zijn definitieve selectie voor het Europees Kampioenschap voor spelers onder de 21 jaar ingediend bij de UEFA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Uiteraard dicht Nederland zichzelf weer grote kansen toe. Dit optimisme wordt voornamelijk gevoed doordat er veel A-internationals meedoen. Een groot gedeelte van de spelers die Cor Pot opriep, speelde namelijk al voor het grote Oranje van Louis van Gaal. Kevin Strootman bijvoorbeeld, speelde al 18 interlands en is bovendien reserve-reserveaanvoerder. Hoewel Strootman inmiddels misschien wel naar de tweede plek gestegen omdat de speelminuten van Dirk Kuijt bij Oranje almaar schaarser worden.

Bram Nuytinck
De entree van de grote meneer Strootman is natuurlijk lullig voor Bram Nuytinck. De hele kwalificatie was hij aanvoerder, maar op het moment dat er een prijs gepakt kan worden staat hij opeens reserve. Heel professioneel schikt hij zich in zijn rol, maar hij baalt er ook van. Hetzelfde geldt voor Leroy Fer. Een jaar lang kwalificatiewedstrijdjes spelen op dinsdagavonden in stadions als De Geusselt en De Adelaarshorst en, nu die inzet bekroond en beloond kan worden, staat er opeens een ander op zijn plek.

Dat is topsport, leert de mediatraining te zeggen, maar ook erg frustrerend. En een jaar geleden hebben we in Polen en Oekraïne gezien wat de impact van ontevreden wisselspelers op de prestaties kunnen hebben.

Lachend kampioen
Daarom is het goed dat juist Kevin Strootman tot aanvoerder is benoemd. Want samen met Luuk de Jong is hij de enige die in 2012 aanwezig was op het voor Nederland zo desastreus verlopen EK. Kevin als nummer 17, Luuk als nummer 18. Hij speelde weliswaar niet, maar had al een prominente rol bij het grote Oranje en weet dus als geen ander hoe ontevreden teamgenoten de sfeer en daarmee de prestaties kunnen ondermijnen. Kevin Strootman kan als ervaringsdeskundige direct ingrijpen als iemand het groepsproces verstoort. Dat heeft Pot goed gezien en zo worden we met Kevin lachend Europees Kampioen.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah.nl; het kritisch, knipogend en opiniërend weblog over de voetballerij in al haar verschijningsvormen.