Spring naar de content

Geitenwollensokkenbrug voor Hans Spekman

Iedere politicus krijgt de brug die hij verdient. John F. Kennedy moest het doen met een zevenbaansbrug, Charles de Gaulle met een zesbaansgeval en Antonio Salazar kreeg een roodstalen monster. Gebreidetruienman Hans Spekman heeft er nu ook één in Utrecht: een brug van wol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Geintje van Kor van der Kooij van Westerkade Kunstprojecten, die een tijdelijke brug naast een bouwput opleukte middels een staaltje wildbreien. “Hij droeg in het verleden vaak gebreide truien, dus leek het ons leuk om de brug naar hem te vernoemen,” aldus Van der Kooij tegen De Utrechtse Internet Courant. De PvdA-voorzitter en voormalig wethouder van de Domstad kon afgelopen zondag niet aanwezig zijn bij de opening. Zijn secretaresse wel, sportief gekleed in een rode gebreide trui.

De Hans Spekmanbrug, die een jaar lang de Westerkade en de Oosterkade verbindt, wordt sinds twee maanden versierd door leerlingen van de Vrije School en een paar andere scholen. Ook buurtbewoners breien mee.

Wildbreien nam een vlucht in 2011. Lantaarnpalen, bussen, bomen, alles werd versierd. Wildbreien schopte het zelfs tot woord van het jaar. Waar critici dachten aan een korte hype, blijft de hobby – ook wel straatbreien genoemd – onverminderd populair.