Spring naar de content

Jeroen Pauw: ‘PowNews is wel degelijk een vorm van journalistiek’

“De VPRO radio-interviews uit de jaren tachtig met Hans Janmaat waren van een gruwelijkheid, van een arrogantie, van een misplaatste superioriteit. Alleen omdat Janmaat iets vond wat zij niet vonden.” Dat zegt Jeroen Pauw in de Generatiespecial van HP/De Tijd, die vanaf vandaag in de winkel ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Die Janmaat (1934-2002). Die had nooit kunnen bevroeden dat er nog eens een moment zou komen dat de populairste serieuze talkshowhost van Nederland voor hem in de bres zou springen. Pauw doet het dus in HP/De Tijd, in een negen pagina’s tellend interview door Jojanneke van den Berge. Onderwerpen: generatiejournalistiek, vaderschap, seksisme en zijn jeugd.

Fout in de oorlog
Pauw kijkt dus huiverend terug op de journalistiek van de jaren tachtig. “In die tijd werd heel vaak gesproken in de trant van: die deugt en die deugt niet. De Telegraaf was een krant die fout was in de oorlog, dus dat kon niks zijn. Het was de tijd van het linkse terrorisme. Er werd smalend gedaan toen Janmaats kantoor in brand werd gestoken en zijn secretaresse een been verloor. In historisch perspectief valt alles wat nu gebeurt qua verharding in de journalistiek heel erg mee.”

Dat kleine mannetje van PowNews
Bij verharding heb je het al snel over PowNed. Waar Marcel van Dam elders in HP/De Tijd gehakt maakt van die omroep (“Dat heeft niks meer met journalistiek te maken”), vindt Pauw dat PowNews ‘wel degelijk een vorm van journalistiek’ bedrijft. “Het is een vorm die gaat over ontregelen. Dat is iets anders dan dingen uitpluizen, dan onderzoeksjournalistiek.”
Pauw gaat zelfs verder. “Weet je wie ik nu leuk vind? Dat kleine mannetje van PowNews, Danny. De lol, de gedachte: ik ga ze pakken. En: ik ben erbij, kom maar op.”

Diederik Stapeltje
Aan zelfinzicht heeft de bekende presentator – hij begon zijn carrière met ‘een Diederik Stapeltje’ – geen gebrek: “Als ik te lang P&W doe, denk ik: mijn god, wat is dit toch een circus van oppervlakkigheid.”

Meer lezen? Op naar de kiosk voor de Generatiepecial van HP/De Tijd!