Spring naar de content

Schijnheilige Kluun, geef je boeken dan ook maar gratis weg

Auteursrecht is een achterlijk fenomeen. Althans, dat vindt Kluun. Vandaag zette de schrijver zijn website voor de tweede maal binnen korte tijd op zwart, omdat hij een fikse rekening kreeg van een fotograaf wiens foto hij had gebruik zonder bronvermelding én zonder ook maar één cent te betalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Kluun vindt de fotograaf een grote boef omdat de plaatjesschieter geld vraagt voor zijn intellectueel eigendom. Voor de boeken van Kluun moet daarentegen nog wel steeds worden betaald. En dat is natuurlijk gek.

De schrijver van Komt een vrouw bij de dokter en Haantjes plaatste dinsdag op zijn website een oproep voor iedereen die ‘slachtoffer is geworden van een buitensporige claim van een fotograaf.’ Hij sluit af met: ‘Mail het ons! Wij zijn van plan een principiële strijd te gaan voeren tegen deze praktijken van fotografen.’

Kluun ziet internet als een vrij medium waarop alles en iedereen gratis toegankelijk moeten zijn. Behalve de boeken van Kluun. Voor het e-book van Haantjes betaal je bijna een tientje. En dat is dan natuurlijk ook inclusief bronvermelding, want elke schrijver ziet zijn naam graag groot op de kaft pronken. Zeker Kluun.

Kluun moet principieel zijn
Hoe ironisch is het dat iemand die zijn brood verdient met zijn auteursrecht zich verzet tegen datzelfde recht bij fotografen? Het zijn de schrijvers voor wie dit recht ooit is ingevoerd. Later is dit recht ook voor fotografen ingevoerd, zodat ook hun werk niet zonder te betalen zomaar wordt gedupliceerd. Een faire regeling. Als Kluun écht principieel is geeft hij zijn geschreven werk ook gratis weg via het internet. Zonder naamsvermelding. Zoals hij het wil.

Het is nu afwachten of de commerciële Kluun zichzelf werkelijk in de vingers gaat snijden of de oproep weer intrekt. Zo niet, dan stel ik voor dat we Komt een vrouw bij de dokter, De Weduwnaar en al het andere werk van Kluun gratis op het web zetten en verspreiden. Lang leve het vrije internet!

Update 16.30 uur: Zelfs het werk van Van de Klundert schijnt digitaal voor niks te vinden te zijn. 

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
  
Volg HP/ De Tijd op Facebook