Spring naar de content

Ruud Lubbers en Dries van Agt verdienen geen gevangenisstraf

Voormalige premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt wacht mogelijk vervolging van het Openbaar Ministerie. Beide CDA’ers hebben verklaard dat er Amerikaanse kernwapens ondergronds opgeslagen liggen bij luchtbasis Volkel waarmee ze feitelijk een staatsgeheim openbaar maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Een strafbaar feit, weet ook het Openbaar Ministerie. En dat stelt nu een onderzoek in naar de twee. Hoewel hiermee nog niet is gezegd dat het daadwerkelijk tot een vervolging komt, hebben de twee wel degelijk een risico genomen.

Dat stelt ook hoogleraar staatsrecht Wim Voermans in de Volkskrant. “Dit is geen klein dingetje, beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het wetboek van strafrecht.” Volgens de wet zijn zij als oud bewindspersonen verplicht zijn staatsgeheimen te bewaren.

Op weblog geenstijl.nl slaat auteur Johnny Quid (Matthijs van den Beukel) een spijker bovenop zijn kop. Immers, vrijwel iedere geïnteresseerde wist/vermoedde al dat daar Amerikaanse wapens lagen. Wat heeft het dan voor zin om nu twee bejaarde oud-premiers te vervolgen?

Voor het tegenargument – wel vervolgen – is echter ook het één en ander te zeggen. Voormalig F16-piloot Chris V. werd onlangs tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld. Hij was van plan staatsgeheimen door te verkopen aan een Russische diplomaat. Uiteraard niet hetzelfde scenario, maar het principe is hetzelfde, stelt Wim Voermans.

Wat gaat er gebeuren met de twee kopstukken uit onze politieke geschiedenis? Het is nog even afwachten wat het OM zal doen. Het is te hopen dat het onderzoek er niet komt. Immers, zoals Quid al stelde, een politicus die de waarheid spreekt, belonen we toch niet met een gevangenisstraf?

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook