Spring naar de content

Meer dan $ 1.000.000.000.000,- op de beurs door het putje, in één dag

Woensdag maakte Ben Bernanke zijn rentebesluit bekend, zoals hij dat elke maand doet na de tweedaagse bijeenkomst van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De rente bleef ongewijzigd en niemand had iets anders verwacht. Het venijn zat in de toelichting die Bernanke daarna gaf. Bij het vorige rentebesluit liet hij voor het eerst doorschemeren dat er in de loop van het jaar een begin zou worden gemaakt met het terugbrengen van de huidige maandelijkse aankoop van obligaties door de centrale bank.

Explosief
Door er elke maand $85 miljard aan te besteden bleef de rente kunstmatig laag en zochten beleggers hun heil op de beurs: daar kon je meer rendement halen. Beleggers hoopten dat Bernanke woensdag zijn voornemen zou temperen. Dat deed hij niet. Later dit jaar begint de Fed met de afbouw, ergens in 2014 stopt het helemaal.

Dat waren explosieve uitlatingen, wereldwijd sloegen bij beleggers de stoppen door. Normaal is het een automatisme dat geld dat uit het ene financiële product gaat, terugkomt in het andere. Je haalt het weg uit aandelen en stopt het in goud. Of in obligaties. Of vice versa. Nu niet.

Eén biljoen dollar in een dag
Woensdagavond begon de reactie al op Wallstreet, in de nacht volgde de reactie in Azië en daarna ging Europa door het putje. En vervolgens nog een keer Wallstreet. Beleggers vluchtten uit álles en dat is zelden, zo niet nooit vertoond. Olie, goud en zilver gingen omlaag. De aandelenmarkten. De euro. En de rente op obligaties steeg. Die $85 miljard per maand die de Fed gaat afbouwen en in 2014 helemaal beëindigd betekent op jaar basis iets meer dan één biljoen dollar. Dat biljoen ging er op de beurs gisteren als voorschot alvast in één dag doorheen. En er volgt nog veel meer, neemt u dat van me aan. Waarschijnlijk niet vandaag want meestal volgt een kort herstel op zo’n afstort.

Vind ik dat vreemd? Helemaal niet, leest u er mijn columns maar op na. Ik waarschuw al een jaar voor het gevaar van stijgende rentes en instortende aandelenmarkten. Maar, zoals ik vorige week nog schreef, juist dat zijn de columns die u het minste leest.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter