Spring naar de content

Gratis met de bus naar school? De SGP regelt het voor je

Het is de droom van menig schoolkind: gratis vervoer naar school. Zeker in de meer afgelegen gebieden van Nederland is een fietstocht van een uur naar het leerinstituut geen uitzondering en u kent ons klimaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Het ‘Ah, mag ik met de bus?’, is dan ook snel gebezigd door een recalcitrante puber die in alle vroegte weer en wind moet trotseren. Maar die bus kost op termijn klauwen met geld, want wie als ouder eenmaal ‘ja’ zegt weet dat hij zich op een glijdende schaal begeeft: de volgende keer regent het nauwelijks, maar staat er wel meer wind en is het kouder. Die strijd wilt u niet aangaan met een kind in de leeftijd dat het überhaupt niks van zijn ouders aanneemt behalve zak- en kleedgeld.

Het opvoedkundig advies van HP luidt derhalve: zelf betalen of fietsen.

Bijbelbusjes
Voor de basisschool ligt dat anders. Die bevindt zich doorgaans op loopafstand – gemiddeld 0,6 kilometer -, wat ouders er overigens niet van weerhoudt hun kroost met de auto te brengen. Maar er zijn redenen waarom kinderen wel vervoer nodig hebben, zoals een handicap.

Of om naar die ene reformatorische basisschool in de regio te gaan als de protestant-christelijke basisschool op de hoek de tere kinderziel onvoldoende bijbrengt. Om die reden verstoken Nederlandse gemeenten jaarlijks 10 miljoen euro aan zogeheten ‘bijbelbusjes’. Dat zijn geen collectebusjes waarvan de inhoud wordt gebruikt voor het herdrukken van de Heilige Schrift, maar gesponsorde auto’s die kinderen naar en van de dichtstbijzijnde (orthodoxe) basisschool brengt.

Ruime Kamermeerderheid
De Tweede Kamer is voor afschaffing van deze religieuze subsidie. Kamerlid Loes Ypma van de PvdA stelt dat wanneer ouders hun kind uit geloofsovertuiging naar een zeldzame school willen sturen, ze zelf moeten opdraaien voor de reiskosten. Ook regeringspartij VVD is verklaard tegenstander lezen we op de site.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten drukt het vervoer bovendien onevenredig zwaar op het budget van de gemeenten, en enkele gemeenten kwamen dan ook al in opstand tegen de bijbelbusjes.

Naast steun van de regeringsfracties van PvdA en VVD, is er ook steun van D66, GroenLinks en SP. Klaar is Kees, zou je zeggen, maar niets is minder waar. VVD-staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat het niet doen, schrijft hij de Tweede Kamer. Want ‘een ongelukkig moment’.

Het achtste gebod
Heeft uiteraard niks te maken met de SGP en ChristenUnie die in het najaar de bezuinigingsmaatregelen in de Eerste Kamer aan een meerderheid moeten helpen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ontkent in Trouw dat er sprake is van een deal, maar voegt daar wel aan toe: “Maar het is wel zo dat onze verhouding tot dit kabinet positief is beïnvloed.”

Heeft hij op school het achtste wel geleerd?

Onderwerpen