Spring naar de content

Sepp Blatter maakt zichzelf belachelijk

Beste meneer Blatter,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Weersvoorspellingen zijn altijd onzeker. Zeker voor de lange termijn. Maar dat het in de zomer van 2022 warm is in de zandbak van Qatar, daar twijfelt niemand aan. Niet echt de temperatuur voor het vieren van een ‘volksfeest’ nee. Ik zie het Oranje-legioen bij een graad of 40 geen kampement opzetten onder de rook van Doha.

Het moet een fascinerend gevecht zijn geweest, zoals iedere strijd om dat felbegeerde WK een keer binnen de landsgrenzen te houden. Ik herinner me Johan Cruijff en Ruud Gullit die op de fiets naar Zürich waren gegaan om u het WK-bid aan te bieden. Het mocht niet baten, het werd Rusland dat in 2018 het WK mag organiseren.

Noem me cynisch, meneer Blatter, maar toen ik begreep dat we vier jaar na Rusland met z’n allen naar Qatar mogen afreizen, kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat geld de voornaamste beweegreden van de FIFA is geweest. Nu is dat op zich niet erg. Rusland zal prima in staat blijken een succesvol WK neer te zetten en ook in Qatar zullen ze niet op een dollar meer of minder kijken om de wereld te laten zien wat het oliestaatje in huis heeft. Maar waarom, meneer Blatter, komt u nu opeens op de proppen met het argument dat de Qatarese zomers wel erg warm zijn?

Hoe geloofwaardig is het hele toewijzingscircus nog? Wat moeten we nog vinden van WK-bids met ellenlange draaiboeken als zoiets essentieels als ‘het weer’ kennelijk een brug te ver is om even mee te nemen bij de besluitvorming over het toewijzen? Het is als kiezen voor een Fyra en dan vergeten dat deze niet geacht wordt op hoge snelheden direct uit elkaar te donderen.

Beste meneer Blatter. In 2010 werd bekend dat Qatar het WK 2022 mag gaan organiseren en begon het land enthousiast met het ontwerpen van de meest futuristische stadions. Gekoelde stadions bovendien, opdat spelers en supporters onder aangename omstandigheden van het WK kunnen genieten.

Als Qatar zelfs bereid is om de wijken waar de supporters zich ophouden te koelen, dan moet het ook geen probleem zijn om de Oranjecamping 2022 van een ijsbar te voorzien? Het verplaatsen van het WK naar de wintermaanden omwille van de hitte is vooral een motie van wantrouwen ten aanzien van uw eigen toewijzingsprocedure. Meneer Blatter, u maakt zichzelf belachelijk op deze manier. Red uw gezicht en trek wat geld uit om Qatar voor één zomer te veranderen in de grootste koelkast ter wereld.

Met vriendelijke groet,

Tim  Cardol