Spring naar de content

Wereldprimeur: de laboratoriumhamburger van kweekvlees

Met de warme zomer verhuist Nederland massaal de keuken naar de achtertuin. De BBQ wordt ontstoken en de worsten, hamburgers en koteletten vinden gretig aftrek bij de slager. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Menno van Bohemen

De vleesconsumptie is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, terwijl het eten van al dat vlees enorm slecht voor ons is als we de cijfers moeten geloven. We hebben zelfs een politieke partij die de onmenselijke productiewijze van vlees (ook bekend als ‘de bio-industrie’) tracht te verbeteren, maar het ‘verantwoorde vlees’ is relatief duur en daarmee – zeker voor het gemiddelde gezin in een bovengemiddelde crisis – onbereikbaar of geen prioriteit.

Ook al heeft een koe zo’n beetje dezelfde schadelijke CO2 uitstoot als een auto, van ons lekkere stukje vlees blijf je af! Vleesvervangers zijn zeker niet vies, maar een groente- of sojaburger kan er bij lange na niet tippen.

Oplossing
De oplossing voor dit voedselprobleem zou wel eens gekweekt vlees kunnen zijn. Een team van wetenschappers van de Universiteit van Maastricht is erin geslaagd om een burger te kweken op basis van stamcellen van een koe. Dit eerste prototype, een 250 duizend euro kostende beefburger, wordt vandaag gepresenteerd op een internationale persconferentie in Londen. Een wereldprimeur.

Gekweekt vlees is minder schadelijk voor het milieu. Zo is er minder landbouwgrond, minder water en minder energie voor nodig. Bovendien hoeven er minder dieren geslacht en gekweekt te worden en kan het vlees gezonder worden gemaakt door toevoeging van onverzadigde vetten. Gekweekt vlees wordt gemaakt uit levende stamcellen van een koe. Van de stamcellen van een paar gram vlees kan al gauw miljoenen kilo’s vlees gemaakt worden.

Laboratoriumkroket?
Het duurt nog wel even voordat we een sappige biefstuk kunnen klonen maar voor gemalen vlees kan al op kort termijn een alternatief worden gemaakt. Wellicht eten we over een aantal jaar wel kroketten, worsten en gehakt die in een laboratorium zijn gemaakt.

Als de smaak, geur en kleur gelijk zijn aan het vlees dat we nu eten is dat alleen maar een goede zaak. Al mag er nog wel even naar de naam worden gekeken. Kweekvlees, daar loopt niet meteen het kwijl van uit onze mond.