Spring naar de content

Het is weer zover: Noord-Koreaanse praktijken bij Gibraltar

We hadden er al ruim een jaar niks meer over gehoord, dus konden er op wachten: de discussie over Gibraltar is weer opgelaaid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Geef ‘de rots’ terug aan ons, roepen de Spanjaarden steevast. Maar de Britten koesteren hun strategisch gelegen kolonie in het zuiden van Spanje die ze overhielden aan de Vrede van Utrecht van 1713 – inclusief rode telefooncellen en Britse pubs.

Mengden leden van beide koninklijke huizen zich de vorige keer, in mei 2012, nog in de strijd (de Britse prins Philip wilde een bezoek brengen aan Gibraltar, waarop de Spaanse koningin een lunch van koningin Elizabeth afzegde), deze keer heeft Spanje een ander plan: iedereen die Gibraltar in of uit wil, moet 50 euro tol betalen. “Noord-Koreaanse praktijken” noemt Fabian Picardo, de eerste minister van Gibraltar het.

De directe aanleiding voor de huidige ruzie heeft – zoals meestal – te maken met de visserij. Gibraltar is van plan een kunstmatig rif te bouwen voor de kust, maar Spaanse vissers die daar vaak hun netten uitgooien geloven dat dit alleen wordt gedaan om hen dwars te zitten. De vijftig euro tol zou worden gebruikt om de vissers schadeloos te stellen (en dus niet om op de bodem van de Spaanse schatkist te leggen.)

Hoe het afloopt? Waarschijnlijk met de welbekende sisser. En over pak ‘m beet een jaar leest u ongetwijfeld weer een dergelijk bericht. Zo gaat het al sinds 1713.