Spring naar de content

Goed idee: Dijsselbloem zet tafelzilver ABN AMRO in de verkoop

Jeroen Dijsselbloem bereidt een brief aan de Tweede Kamer voor over de toekomst van ABN AMRO. Een paar maanden geleden laaide de discussie er over op, Bernard Wientjes van VNO-NCW was de gebeten hond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Destijds, eind juni, schreef ik er over. Ik gaf Wientjes groot gelijk, we hebben nog een heleboel spullen op de plank die best in de verkoop kunnen. Als de politiek zou vinden dat de staat er een vinger bij in de pap moet hebben dan kunnen ze daarvoor ook regelgeving ontwerpen, je hoeft niet per se aandeelhouder te zijn. Dat is de laatste dagen ook het standpunt van Dijsselbloem en dat ziet hij goed.

Als de geruchten – dat hij een algehele verkoop van ABN AMRO door een beursgang overweegt – juist zijn, loopt de staat een flinke scheur in de broek op. We hebben er zo’n 30 miljard in gestopt en we mogen blij zijn als we daar 20 procent van terug zien.

Maar als we zo’n 6 miljard kunnen vangen, dan lost dat een veel groter probleem op. We zouden zomaar eens een jaartje zonder al maar terugkerende extra noodmaatregelen kunnen. U en ik weten dan misschien wel een heel jaar waar we aan toe zijn.

Zoiets zou het consumentenvertrouwen een boost geven, de kans is groot dat we weer eens wat meer durven uitgeven. En dat is precies wat nodig is om de economie althans weer een beetje aan de praat te krijgen.

Ik heb wel een tip voor Jeroen Dijsselbloem: doe het snel, liefst nog dit jaar. Want volgens mijn inzichten stort de wereldeconomie volgend jaar opnieuw – en erger – in elkaar. U begrijpt wel wat dat voor het beursklimaat betekent.