Spring naar de content

Lilian Janse: ‘SGP zet principes opzij voor meer stemmen’

De eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP. Dat ben ik. Ongelofelijk. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Vis

Toen de zesde mannelijke kandidaat bedankte voor de eer, dacht ik: als ik het nú doe, kunnen ze niet gaan zeuren dat ik een vrouw ben en dat dit in strijd is met mijn roeping. Het idee dat vrouwen zich niet verkiesbaar mogen stellen is toch niet meer van deze tijd? Godskolere wat een onzin. Ja, sorry hoor, maar dat vind ik. En dat steek ik niet onder kerkstoelen of banken.

Nu staat mijn hoofd op pamfletten en campagnefolders. Gekke gewaarwording hoor, nooit gedacht dat ik op een poster zou staan. Dat de partij mij gebruikt om meer stemmen te krijgen weet ik ook wel. De SGP zit in Vlissingen nu niet in de gemeenteraad. De voorloper, de RPCU, kreeg het wel voor elkaar, tot 2010 hebben ze veertig jaar lang in de raad gezeten met een of twee zetels, dat steekt natuurlijk. De SGP moet en zal er in 2014 ook weer in zitten, daar gaat zowat elke vergadering over.

Nou, die kans is groter met een vrouw als lijsttrekker, daarvan heb ik ze weten te overtuigen. En de resultaten zie je nu al, ik bedoel: hoeveel media heb ik wel niet gehaald? Alsof nu.nl, NRC, De Telegraaf, KvdB en noem maar op het ooit over de SGP in Vlissingen zouden hebben als een man ‘gewoon’ weer lijsttrekker was geworden.

Ik schud de boel flink wakker hier in Zeeland. Iedereen vindt er iets van. Ik kan niet eens meer gewoon naar de bakker! ‘Zeg, voel jij je niet te goed om zo’n vrouwentaak als de boodschappen te doen?’, vroeg een zure dame mij. Van anderen krijg ik een schouderklop. En op fluisterende toon: ‘Je gaat toch niet met rokken boven de knie op tv hè?’

 

Schrijfster Carlijn Vis kruipt wekelijks ‘in de huid van’ iemand die in het nieuws is. Deze week Lilian Janse, de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP in Vlissingen.