Spring naar de content

Een best goede tip om je seksleven op te vijzelen

Een beetje ingedut seksleven komt in de beste families voor. In de meeste relaties wel eens of meerdere keren. Soms gaat het met golven, soms neemt de frequentie alleen maar af. Stel dat je daar last van hebt, kun je er dan iets aan doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Op deze vraag is waarschijnlijk al een miljoen keer geprobeerd een antwoord te geven. In allerlei verschillende artikelen, in vrouwenbladen en in boeken, geschreven door relatietherapeuten of ervaringsdeskundigen. Want we willen niet zomaar uit elkaar gaan om zoiets stoms (en ook wel gênants), en zeker niet als het seksleven vroeger beter was.

Dit werkt allemaal niet
Soms komen die tips neer op: “Niet over praten, gewoon doen!” Daar heb je dus niks aan, want als het zo makkelijk was, dan deed je het wel. Of: “Masseer elkaar lekker en neem de tijd voor elkaar.” Dat zou je vast ook wel doen als het kon, lijkt me zo. Maar met iemand waarmee je niet naar bed wilt, spreek je ook geen gezellige massage-avond met kaarsjes af.
Soms zijn het adviezen in de trant van: “Bedenk iets spannends, vertel elkaar je wildste seksfantasieën.” Dat heb ik altijd met stip de allerdomste tip gevonden die er bestaat. Je wildste fantasieën zijn helemaal niet leuk of bedoeld om te delen. Daarmee maak je volgens mij meer kapot dan je lief is.
De meest veelvoorkomende tip is misschien nog wel iets als: “Koop speeltjes, doe een trio, doe aan SM, et cetera.” Waarvoor weer hetzelfde geldt als bij nummer één. Als er al geen ‘gewone’ seks kan zijn, lukt jezelf in een konijnenpakje hijsen voor zoiets natuurlijk helemaal niet.

Dit werkt (misschien) wel
Wat wel werkt? Nou ja, dat weet ik natuurlijk ook niet precies. Dat weet bijna niemand, anders zouden we er niet zo graag en vaak over lezen en schrijven. Maar in Sexless Marriage: How To Deal With A Decrease In Sex geeft Alexis Conason wel een goede tip. Ze zegt dat je jezelf een rijtje dingen kunt afvragen, en eventueel neem je het rijtje samen door of praat je erover:

– Is er geen seks omdat een van jullie eigenlijk boos is op de ander?
– Heeft een van jullie een affaire?
– Zijn er gezondheidsproblemen waardoor de zin in seks is afgenomen?
– Speelt oververmoeidheid door de zorg voor kinderen of huishouden misschien een rol?
– Of is er te veel stress op het werk?
– Hebben jullie ooit wel meer seks gehad, of is jullie relatie altijd al vrij seksloos geweest?

Ja, het is een gortdroog, onsexy rijtje vragen. Maar het biedt wel aanknopingspunten. Het helpt je de problemen bij hun wortels aan te pakken. Als gezondheidsproblemen, vermoeidheid of werkstress de boosdoener zijn, weet je tenminste dat het niet aan jullie zelf ligt of aan een gebrek aan liefde. En dat het wel weer goed komt. Dat je het elkaar kunt vergeven.
In het eerste geval, als er (onderhuidse) boosheid speelt, moet daar maar eens over gepraat worden. Als een affaire roet in het eten gooit, tja, dan kun je dat misschien ook maar beter weten. En in het laatste geval is er dus eigenlijk helemaal niets aan de hand.
Succes ermee. Wie weet.