Spring naar de content

Welk dier ‘wint’ de Iraanse ruimtereis?

Wordt het een kat, een muis of toch een konijn? Iran wil voor 21 maart 2014, het einde van het Iraanse jaar, ‘opnieuw’ een dier de ruimte in sturen en zal daarvoor een exemplaar van een van deze soorten kiezen, zo liet het Iraanse persbureau IRNA maandag weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Opnieuw ja, want in januari van dit jaar zei Iran een aapje succesvol te hebben gelanceerd. De twijfel sloeg echter toe nadat er foto’s waren verschenen van de aap voor en na de lancering: het leken foto’s van twee verschillende apen te zijn. De vraag is dus of er echt een dier in de ruimte in is gegaan en zo ja, of het wel levend is teruggekeerd.

Voor de komende lancering lijkt een astronaut-kat de beste papieren te hebben (logisch, het is een Perzische), maar wie uiteindelijk de (on)gelukkige wordt, moet nog worden beslist.

Het leek er even op dat de inwoners van Iran hier via de social media over geconsulteerd konden worden. Maandagavond verschenen er namelijk onverwachts tweets vanuit Iran. “Okay people, the rumors are true, this is my first tweet ever using Iran’s state cell phone internet service without VPN!!!” aldus de enthousiaste correspondent Thomas Erdbrink. En even later: “Hello world, we are tweeting without restrictions from Iran.”

Maar helaas, na een paar uur was de blokkering terug. Volgens Abdolsamad Khorramabadi, lid van de Iraanse instantie die toezicht houdt op internet, betrof de opheffing een technische fout.

Een talentenjacht voor het nieuwe ruimtedier kunnen we voorlopig dus vergeten. Hoewel het John de Mol (what’s in a name) misschien op een idee brengt, aangezien de plannen om ‘de kolonisten van Mars‘ op de buis te brengen vooralsnog iets te ver gezocht lijken te zijn.