Spring naar de content

Lionel Messi is een mens (tot het tegendeel bewezen is)

“Dat is het verschil tussen mensen en Messi,” zei Frank Snoeks gisteravond. Even daarvoor had de Argentijn de bal in de hoek geduwd. “Geprikt,” zeggen voetbalcommentatoren dan graag. Vinden ze een lekker woord, ‘geprikt’. Alsof het een insectenbeet betreft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Frank Snoeks ziet de dingen over het algemeen vrij scherp. Kennelijk is Lionel Messi geen mens. Steeds meer mensen lijken daarvan overtuigd te raken: de aandacht van de voetballiefhebber verplaatst zich sneller dan de bal op een Barcelona-middenveld. De meeste briljante voetballers houden daar gelukkig rekening mee door maar kort briljant te blijven. Figo, Ronaldo, Ronaldinho, Kaka, Sneijder; een, twee jaar lang speelden ze de pannen van het dak (nog zo’n lekkere commentatorenuitdrukking – alsof goed voetballen een vorm van vandalisme is) en doofden vervolgens uit, waarna de korte aandachtsspanne van het wereldpubliek zijn brandende oog op een nieuwe held kon laten vallen.

Wij juichen niet voor een computer
Steeds vaker lees ik dezer dagen dat Cristiano Ronaldo beter is dan Messi. Ook Franck Ribéry zou Messi benaderen, evenals Neymar en Ard van Peppen. Over Messi wordt steeds minder vaak gesproken, alsof hij niet meer mee mag spelen. Alsof hij niet meer bij ons mensen hoort. Alsof de wereld duidelijk wil maken: wij juichen niet voor een computer, en zeker niet jaren achtereen.

Perfectie verveelt. Het helpt natuurlijk niet mee dat Lionel uit Rosario ook verder niet echt een meeslepende persoonlijkheid bezit. Hij heeft de uitstraling van een gebruikt theezakje, de algemene ontwikkeling van een hanglamp en het emotioneel ontwikkelingsniveau van een bruine boterham met kaas. Je kunt er lang of kort over discussiëren, maar een betere voetballer dan hij bestaat er eenvoudig niet. Ribéry, Ronaldo, Neymar; het zijn kreupele, gebochelde zenuwlijers met een houten been vergeleken bij Lionel Messi.

Lionel Messi faalt nooit.
Lionel Messi’s kapsel zit nooit eens raar – of heel goed.
Lionel Messi verliest nooit zijn beheersing.
Wanneer er een foto opduikt van Lionel Messi met een of andere sloerie is er altijd sprake van Photoshop.
Lionel Messi’s spel verwijst niet naar de dagelijkse voetbalwerkelijkheid, maar naar een onbekende, sublieme variant daarvan.
Lionel Messi is als een gamefanaat die het spel ‘Voetbal’ bijna volledig heeft uitgespeeld.

Lionel Mensi
Perfectie verveelt. Daarom zeggen we dat Lionel Messi geen mens is. Omdat hij dingen doet waarvan wij ons allemaal niet kunnen voorstellen hoe hij ze doet, en omdat hij dingen laat waarvan wij ons allemaal niet kunnen voorstellen waarom je ze zou laten.
Omdat we ons op geen enkele manier met hem kunnen identificeren.

Gisteravond was het weer eens zover. Messi rauste over het veld, en de rest van de wereld stond er schouderophalend bij: hij is immers toch geen mens.
Misschien dat we voortaan Lionel Messi weer als mens moeten gaan beschouwen. Zodat we Franck Ribéry weer als een nerveuze driftkop kunnen gaan zien, Neymar als een over het paard getilde kermisklant en Ajax als een middelmatig elftal.
Je hoeft je immers niet altijd ergens mee te identificeren om ervan te genieten.