Spring naar de content

De deplorabele staat van het Nederlands voetbal: de feiten

Het Nederlands voetbal staat er slecht op momenteel. Goed, het Nederlands elftal had wat moeite met Estland, maar plaatste zich wel voor het WK in Brazilië. Dat Ajax zou verliezen van Barcelona was ingecalculeerd; 4-0 viel zelfs mee. Maar dat PSV thuis tegen het Bulgaarse Ludogorets moest buigen deed al het vertrouwen in het Nederlands voetbal tot een nulpunt dalen. En het kan nog erger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

“Iedereen dacht: wat is dat voor club? Wat moet hij daar nou?” Virgil Misidjan maakte deze zomer een transfer van degradant Willem II naar provincieclub Ludogorets Razgrad in Bulgarije. Een overstap die meestal de wenkbrauwen doet fronsen, niet vaak ten onrechte. Een maand later is Misidjan de held die het eens grote PSV over de knie legt. Het is een mooi verhaal voor hem, maar het zegt vooral veel over het Nederlands voetbal. Dit kan niet.

Verliezen van de Salomonseilanden
Waar het Nederlandse clubvoetbal onderhand moet gaan vrezen voor z’n Europese status – zelfs onze zekere Champions League-plek staat onder druk – daar lijkt op andere voetbalfronten de crisis nog dieper. Vanmorgen verloor het Nederlandse beach soccer-team zijn eerste wedstrijd op het WK in Tahiti. De tegenstander: de Salomonseilanden.

Toegegeven, ze hebben een hoop strand op de Salomonseilanden, en het weer is er vast  ook dik in orde, maar met krap 600.000 inwoners moet de eilandengroep in Oceanië toch niet heel ruim in het voetbaltalent zitten. Niettemin slaagde het team van Niels Kokmeijer erin met 2-0 te verliezen van de voetbaldwerg, en dus weten we weer even helemaal waar we staan.

Ondertussen is Nederland momenteel de trotse gastheer van het nationale elftal van Tuvalu. Leen Looijen is tegenwoordig bondscoach van het mini-eilandje en noemt zichzelf ‘meer een cultuurcoach dan een bondscoach’. Dat levert onderstaand tafereel op.

LeenLooijenTuvalu

(Via)

De bescheiden rol van Tuvalu (ze zijn nog op zoek naar een buschauffeur voor komende week) zal het Nederlandse voetbal waarschijnlijk nooit ten deel vallen, maar deze week was het grote treurnis. De vraag is nu hoe we er weer bovenop komen. Wat dat betreft kunnen we wat leren van de spelers van Tuvalu: “Met muziek en dansen zorgen ze permanent voor een vrolijke sfeer. Een nederlaag zijn ze daarom zo vergeten,” vertelt Leen Looijen.

Onderwerpen