Spring naar de content

Houdt u wel echt van sport? Gedoemde poging tot een onderzoek

Een verontrustend onderzoeksrapportje in de Daily Mail deze week: negen op de tien mannen hebben weleens gelogen over hun voorliefde voor sport. In 61% van de gevallen was voetbal de sport waarvoor de niet aanwezige interesse geveinsd moest worden, vermoedelijk uit angst voor sociaal isolement.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Ik kwam het onderzoek op het spoor dankzij de onvolprezen Lifestyle & Fashion-afdeling van Nu.nl en raakte via de lezersreacties plotseling verzeild in de onderbuik van de gemiddelde Lifestyle & Fashion-lezer. En zo kon ik nog wat observaties aan het Daily Mail-enquêtetje toevoegen. Hoopte ik.

Bogisdottir, Tumbleweedinthewind e.v.a.
De eerste reactie was van ene Bogisdottir, die concludeerde dat de fake sportliefde een excuus was van mannen om drankzuchtig te worden. Een interessante kijk op de zaak, al slaagde Bogisdottir er niet in om harde cijfers te leveren. Dat deed reageerder 2, Hada, wel. Hada verzekerde ons dat als zij talent had!… De rest konden wij zelf wel invullen, dacht Hada, maar hier bleek bij nader inzien toch een misverstand in het spel:

En zie de gigantische beloningen in die omhoog geschoten voetballerij, dan zou ik ook wel een leugentje om bestwil los laten!! Maar ze verdienen veel te veel, het gaat nergens over. En reken maar, de burgerij betaald ‘ alles ‘ hetzij via kaarten en abonnementen,Tv-rechten( door tv-consument), sponsors ( door verkoop van producten van de sponsor aan burgerij), Noem maar op.”

Hada vermoedde dat 61% van de voetballers veinsde beter te kunnen voetballen dan in werkelijkheid het geval was. Ook weer een boeiende visie, maar helaas bezijden de toch tamelijk schokkende kern van de zaak.
Complicated Simplicity, reageerder nummer drie, reageerde op Bogisdottir en voegde er voor de zekerheid aan toe dat hij (of zij) er niet echt veel meer aan vond, aan voetbal. Ik sluit niet uit dat Complicated Simplicity hier een retorische omkering bewerkstelligde: was hier soms sprake van geveinsde desinteresse?

Reageerder vier, Raymster, schreef: “Voor sommige mannen kan dat zo zijn.”
Bedankt Raymster, voor negen op de tien om precies te zijn.
Na Raymster volgde Tumbleweedinthewind, die ook weer reageerde op Bogisdottir: “Dit slaat kant noch wal.” Daarna voegde Tumbleweedinthewind eraan toe dat hij van sport hield, maar niet van voetbal (zie Complicated Simplicity) en dat hij graag naar de sportschool ging en daarna met zijn vriendin een biertje of een wijntje dronk. “THUIS,” zei Tumbleweedinthewind er voor de zekerheid bij.

Hierna volgde Yaerev, die net als Hada in de overtuiging verkeerde dat het hier fictieve interesse in actieve sport betrof: “als je sportief doet, dan slepen we je vroeg of laat een keer mee naar de squashbaan en dan mag je het laten zien!”

Voetbal…… bah……, niks an…….
Waarna de discussie definitief ontspoorde toen iamawesome het leugenachtige gedrag van de man in het algemeen aankaartte. Dit konden Raymster en Tumbleweedinthewind niet over hun kant laten gaan: “Vrouwen liegen net zo veel, gok ik” en “Vrouwen kunnen  anders ook goed liegen, hoor,” waarop tom53 de discussie dan in elk geval weer op sport trachtte te brengen: “voetbal……bah…….., niks an……”

Tot slot draaide ronuitholland het in potentie boeiende gesprek over geveinsde interesse definitief de nek om door zijn relationele geschiedenis als een schnitzel te paneren met alle adjectieven voorhanden: “Beste aardige bescheiden Hollandse mannen, trouw een niet westerse vrouw! Ze zijn gul, loyaal, aardig, trouw, mooi, sexy, lief, zorgzaam, fantastische koks, schoon, ijverig, gezellig, grappig!
En wat zijn de meeste westerse vrouwen?
Arrogant, slordig, lui, depressief, zeikerds, agressief, jaloers, onbetrouwbaar, bazig, zweverig, gestoord, frigide en liefdeloos!”

Hou ik van sport?
Daar zat ik, met mijn excelbestand. Hier viel onmogelijk een Nederlandse variant op het Daily Mail-onderzoekje van te fabriceren. Ik had alleen mezelf maar, en mijn eigen interesse in sport, die uiteraard volledig en volkomen en compleet oprecht was.
Maar ja, negentig procent kans dat ik hier tegenover mezelf gewoon een potje zat te veinzen.